Title: Snížení příjmu sacharidů v souvislosti s redukcí tělesné hmotnosti
Other Titles: Reducing carbohydrate intake related to weight loss
Authors: Fuchsová, Anežka
Advisor: Martinek Lukáš, Mgr. Ph.D.
Referee: Hejdová Jana, Ing.
Issue Date: 2020
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/40919
Keywords: sacharidy;obezita;tělesný tuk;redukce;bioelektrická impedance
Keywords in different language: carbohydrates;obesity;body fat;reduction;bioelectric impedance
Abstract: Bakalářská práce s názvem Snížení příjmu sacharidů v souvislosti s redukcí tělesné hmotnosti je rozdělena na dvě hlavní části, na část teoretickou a na část praktickou. Práce, jak už z názvu vyplývá, je zaměřena na problematiku redukce tělesné hmotnosti a snížení tělesného tuku, pomocí stravování s omezením sacharidů v odpoledních hodinách. V teoretické části jsou uvedeny základní informace týkající se obezity a s ní spojených zdravotních komplikací. Dále jsou zde uvedeny metody pro měření tělesného složení. Samostatnou kapitolu tvoří také sacharidy. Je zde i část popisující nadbytečný výskyt sacharidů ve výživě u jednotlivých věkových skupin. V neposlední řadě je tu podkapitola věnující se onemocnění diabetes mellitus 2. typu a nechybí ani kapitola zaměřena na způsoby redukce tělesné hmotnosti. Praktická část spočívá v analýze tělesného složení u deseti probandů. Analýza byla prováděna pomocí bioelektrické impedance. Celkem proběhly dvě analýzy, mezi nimiž byl časový odstup jednoho měsíce, kdy probandi měli omezené sacharidy v odpoledních hodinách. Následovalo zhodnocení a porovnání výsledků. Cílem bylo zjistit, zda má snížení množství sacharidů ve stravě v odpoledních hodinách pozitivní vliv na hmotnost a tělesný tuk. V několika případech se potvrdilo, že omezení sacharidů má vliv na redukci tělesné hmotnosti a tuku.
Abstract in different language: The bachelor thesis called Reducing carbohydrate intake related to weight loss is divided into two main parts - theoretical part and practical part. The work, as the name suggests, is focused on reducing body weight and reducing body fat by using diet with reduced carbohydrates in the afternoon. In the theoretical part are given basic information concerning obesity and related health complications. Further there are mentioned methods for measuring body composition. Carbohydrates also form a separate chapter. There is also a section describing excess occurrence of carbohydrates in nutrition in different age groups. Last but not least, there is a subchapter devoted to diabetes mellitus type 2 and there is also a chapter focused on ways of weight loss. The practical part consists in the analysis of body composition in ten probands. The analysis was performed using bioelectric impedance. In total, two analyzes were conducted, including a one month period when probands had limited carbohydrates in the afternoon. This was followed by evaluation and comparison of results. The aim was to find out whether reducing the amount of carbohydrates in the diet in the afternoon has a positive effect on weight and body fat. Indeed, in several cases, carbohydrate reduction has been shown to reduce body weight and fat.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fuchsova_Anezka_AVZ_BP.pdfPlný text práce1,65 MBAdobe PDFView/Open
Fuchsova_VP.pdfPosudek vedoucího práce337,88 kBAdobe PDFView/Open
Fuchsova_OP.pdfPosudek oponenta práce356,29 kBAdobe PDFView/Open
Fuchsova.pdfPrůběh obhajoby práce344,48 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/40919

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.