Název: Úloha hradů ve středověkých konfliktech
Další názvy: The role of castles in medieval conflicts
Autoři: Drášilová, Luisa
Vedoucí práce/školitel: Hložek Josef, PhDr. Ph.D.
Oponent: Hobl Luboš, Mgr.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41142
Klíčová slova: hrady;obléhací práce;poděbradské války;střední posázaví
Klíčová slova v dalším jazyce: castles;siege works;podebrady wars;central posázaví
Abstrakt: Cílem bakalářské práce je dokumentace terénních reliktů, které je možné spojovat s obléhacími pracemi v okolí vybraných hradů ve středním Posázaví, zejména pak v okolí hradů Stará Dubá, Zbořený Kostelec, Zlenice a Hrad u Čtyřkol. Na jednotlivých lokalitách jsou dokumentovány dochované terénní situace za použití totální stanice a leteckého laserového skenování. U sledovaných lokalit je rekonstruován jejich širší historický kontext a význam v období poděbradských válek. V rámci práce je zhodnocen archeologický materiál, který je možné spojovat s událostmi tohoto období získaný povrchovými sběry v prostoru obléhacích prací i materiál z dalších archeologických odkryvů, které proběhly na lokalitách v této oblasti. Pozůstatky obléhacích prací na dokumentovaných lokalitách jsou srovnány s dalšími situacemi ze sledovaného období na území ČR.
Abstrakt v dalším jazyce: The goal of my bachelor is documentation of terrain remains, which are possible to connect with siege works in the area of choosen castles in central Posázaví, especially around castles Stará Dubá, Zbořený Kostelec, Zlenice and Hrad u Čtyřkol. In each site is documented preserved terrain situations with use of total station and landscape laser scanning. There are reconstructed its historical context and meaning during the times of Podebrady Wars. Part of bachelor is evaluated archaeological material which is possible to connect with events during this era and that were gained through surface collections in the place of siege works. Also the material from archaeological excavations which were conducted on thist sites will be used. The remains of siege works on documented sites are compared with other situations from studied time in the area of Czech republic.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Uloha hradu ve stredovekych konfliktech Terenni relikty oblehacich praci z dob podebradskych valek na hradech ve strednim Posazavi.pdfPlný text práce22,19 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Drasilova posudek vedouci.pdfPosudek vedoucího práce593,15 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Drasilova posudek oponent.pdfPosudek oponenta práce607,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prubeh obhajoby Drasilova.pdfPrůběh obhajoby práce274,21 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41142

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.