Název: Místní a krajské referendum
Další názvy: Local and regional referendum
Autoři: Farková, Jana
Vedoucí práce/školitel: Louda Tomáš, JUDr. CSc.
Oponent: Triner Petr, JUDr.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43367
Klíčová slova: demokracie;přímá demokracie;referendum;místní referendum;krajské referendum;samospráva
Klíčová slova v dalším jazyce: democracy;direct democracy;referendum;local referendum;regionální referendum;self-government
Abstrakt: Tato práce pojednává o současné podobě referenda v České republice, a to na úrovni celostátní, krajské a místní. V úvodu se zabývá demokracií jako takovou a blíže specifikuje především nástroje demokracie přímé. Z historického kontextu postupně přechází v popis referenda v současné podobě. Do hloubky rozebírá všechny jeho formy a představuje celý proces této lidové iniciativy, především na úrovni místní. Pro srovnání jsou v práci dále uvedena referenda vybraných evropských zemí. Předposlední kapitola obsahuje statistickou část, pojímající všechna uskutečněná referenda v ČR, v období 2019-2020. V závěru jsou shrnuty veškeré důležité poznatky z této práce a jsou nastíněny nedostatky současné právní úpravě a samotného referenda.
Abstrakt v dalším jazyce: This work discusses the current form of referendum in Czech Republic, videlicet on the national, regional and local level. The introduction includes the matter of democracy itself and further specifies particularly the tools of direct democracy. The describtion of referendum goes gradually from historical context to the current form. It further analyses all its forms and introduces the whole process of folk initiative, especially on the local level. In this work are also included a few referendums of chosen European countries for comparison. The penultimate chapter contains statistics showing all referendums that took place in Czech Republic in the period of years 2019-2020. In conclusion there is a summarisy of all significant insights of the whole work and an outline of some imperfections of the current legislation and referendum itself.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Bc. Jana Farkova .pdfPlný text práce1,05 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bc. Farkova - posudek VP.pdfPosudek vedoucího práce651,44 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bc. Farkova - posudek OP.pdfPosudek oponenta práce824,13 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bc. Farkova - prokol DP.pdfPrůběh obhajoby práce272,25 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43367

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.