Název: Využití biogenních mořských písků ve výuce biologie na základní a střední škole
Další názvy: Use of marine biodetrital sands for teaching of biology in grammar and secundary schools
Autoři: Šmídtová, Nikola
Vedoucí práce/školitel: Vágnerová Petra, Mgr.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43689
Klíčová slova: mořský biogenní písek;středozemní moře;ulity;lastury;foraminifery;zoaria;výzkum
Klíčová slova v dalším jazyce: marine biodetrital sands;mediterranean sea;shells of gastropod;shells of bivalves;foraminifera;zoaria;research
Abstrakt: Práce se zabývá mořskými biogenními písky z přímořského pásma Středozemního moře, které jsou vynikajícím předmětem pro výuku biologie a prezentaci atraktivních mořských biot v biologických cvičeních. Bylo použito malé množství těchto písků z pěti lokalit řeckých ostrovů (Karpathos, Kefalonie, Kythyra, Kréta). Všechny ulity, lastury, rourky a fragmenty zoarií byly vybrány z každého vzorku pod binokulárním mikroskopem. Ve vzorcích dominují ulity, lastury a foraminifery. Pro ostatní skupiny jsou typické méně obvyklé skořápky scaphopodů, chitonů, bryozoanů, echinoidů, polychetických trubic, brachiopodů, červených řas a korýšů. Celkem bylo vybráno 3080 vzorků měkkýšů, přičemž dominantní plži představovali 2321 vzorků. Výsledky jsou uvedeny v grafech a tabulkách. Ve druhé části práce je představeno čtrnáct úkolů zaměřených na nejdominantnější a nejatraktivnější skořápky v písku. Byly vypracovány tři úkoly týkající se foraminifer, jeden na brachiopoda, jeden na echinoidea, jeden na echinoidní parazity, jeden na predikci gastropod, jeden na bryozoa a zbývajících šest na morfologii měkkýšů. Každé cvičení popisuje úkol, motivaci, informace o předmětu cvičení, doplněné o dvě nebo tři modelové otázky. Druhy uvedené v úkolech a jejich vlastnosti jsou znázorněny v tabulkách v poslední části práce.
Abstrakt v dalším jazyce: This work deals with marine biodetrital sands from the littoral zone of the Mediterranean Sea which are excellent subject for teaching of biology and presentation of attractive marine biota in biology exercises. A small volumes of these sands from five localities of Greek islands (Isles of Karpathos, Cephalonia, Kythyra, Crete) were used. All shells, plates, tubes, zoaria fragments were picket out from each sample under the binocular microscope. Shells of gastropods, bivalves and foraminifera dominate in samples. These groups are associated by less common shells of scaphopods, chitons, bryozoans, echinoids, polychaete tubes, brachiopods, red algae, and crustacean fragments. In total 3080 mollusc specimens were selected, with dominant gastropods represented by 2321 specimens. Results are presented by graphs and in tables. Fourteen tasks focused to the most dominant and attractive shells in sands are presented in the second part of the work. There are three tasks about foraminifera, one on brachiopod, one on echinoids, one on echinoid parasites, one on gastropod predation, one of bryozoans, and remaining six on mollusc morphology. Each exercise describes a task, motivation, information about subject of exercise, supplemented by two or three model questions. Species noted in tasks and their features are illustrated in tables in the last part of the work.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (CBG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace__Smidtova Nikola.pdfPlný text práce3,44 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Smidtova_posudek_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce343,32 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Smidtova_posudek_oponent.pdfPosudek oponenta práce610,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Smidtova_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce132,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43689

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.