Název: Vnímání celku a jeho částí u dětí v mateřské škole
Další názvy: The perception of the complex and its parts by kindergarten children
Autoři: Hofmanová, Magdaléna Anna
Vedoucí práce/školitel: Pěchoučková Šárka, PhDr. Ph.D.
Oponent: Coufalová Jana, Doc. PaedDr. CSc.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44434
Klíčová slova: předmatematická výchova;celek a jeho části;kompletace;rekompozice;rekonstrukce;reprodukce
Klíčová slova v dalším jazyce: pre- mathematical education;whole and its parts;completion;recomposition;reconstruction;reproduction
Abstrakt: Bakalářská práce s názvem Vnímání celku a jeho částí u dětí v mateřské škole je řazena do tří částí. První teoretická část se zabývá vývojem dítěte v mateřské škole (motorický vývoj, kognitivní vývoj, emoční vývoj, sociální vývoj), předmatematickou výchovu, vnímání celku a jeho částí a typy aktivit zaměřené na tuto problematiku. Druhá část je metodologická a jsou v ní stanoveny cíle experimentu, použité metody při řešení úkolu, podmínky experimentu, příprava experimentu a kritéria hodnocení. Třetí část je experimentální a věnuje se výběru zkoumaného vzorku, scénáři k experimentu a vyhodnocení experimentu. Experimentu se zúčastnily děti ve třech věkových kategorií: 3-4 roky, 4-5 let, 5-6 let. Byly vytvořeny čtyři úkoly (kompletace, rekompozice, rekonstrukce, reprodukce), kdy každý byl rozdělen na tři části se vzrůstající obtížností. Děti při řešení využívaly manipulaci nebo grafické zpracování. Závěrem bylo na základě experimentu uvedeno doporučení, na jaké činnosti by se měli pedagogičtí pracovníci zaměřovat při práci s dětmi v mateřské škole v oblasti vnímání celku a jeho částí.
Abstrakt v dalším jazyce: Bachelor´s thesis named Perception of the Whole and its Parts in Preschool Children is divided into three parts. The first theoretical part focuses on children´s development in preschool (motor development, cognitive development, emotional development, social development), pre- mathematical education, perception of the whole and its parts and types of activities focusing on these topics. The second part is methodological and there are goals of experiment, used methods, conditions of experiment, preparation of experiment and evaluation criteria set. The third part is experimental and focuses on choosing the evaluated population, scenario of the experiment and evaluation of the experiment. Participants of the experiment were kids in three age groups: 3 - 4 years, 4 - 5 years, 5 - 6 years. Four tasks were prepared (completion, recomposition, reconstruction, reproduction), and each of them were divided into three parts with increasing difficulty. Children used manipulation or graphical processing to complete the tasks. The outcome of the experiment resulted in recommended activities on which pedagogical workers should focus on while working with children in the field of perception of the whole and its parts.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMT)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Hofmanova_BP.pdfPlný text práce3,03 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce42,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
bakalarska prace_Hofmanova.pdfPosudek oponenta práce205,23 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hofmanova - protokol.pdfPrůběh obhajoby práce494,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44434

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.