Název: Gondola pro lety stratosférickým balónem
Další názvy: Gondola for stratospheric balloon mission
Autoři: Přibyl, Zdeněk
Vedoucí práce/školitel: Veřtát Ivo, Ing. Ph.D.
Oponent: Linhart Richard, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44523
Klíčová slova: pilsencube-strato;lety stratosférickým balónem;vývojový modul wipy 3.0;obsluha ir senzoru.
Klíčová slova v dalším jazyce: pilsen cube-strato;stratospheric balloon flights;development module wipy 3.0;operation ir sensor.
Abstrakt: Cílem této práce bylo seznámit se s technickým řešením stávající balónové stratosférické sondy PilsenCUBE-Strato a modifikovat elektroniku za účelem vyšší spolehlivosti senzorů a umožňovat hlavnímu počítači sondy shromažďovat data z jednotlivých senzorů pomocí interní Wifi sítě. V současném technickém řešení je problém s velkým množstvím vodičů I2C sběrnic na malém prostoru, které vedou do jednodeskového počítače Raspberry Pi Zero. Tato skutečnost způsobuje u citlivých senzorů jejich nestabilitu a zasekávání. Pro řešení tohoto problému byla změněna koncepce stávající balónové sondy tak, aby jednotlivé senzory byly obsluhovány pomocí jednoho WiPy modulu a data z něj byla posílána pomocí interní Wifi sítě na FTP server hlavního počítače. Tato koncepce minimalizuje rušení na I2C sběrnici a umožní rychlou implementaci nových senzorů do systému sondy.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this work was to get acquainted with the technical solution to the current stratospheric balloon probe PilsenCUBE-Strato and modify the electronics in order to improve the reliability of sensors and allow the main computer probe to collect data from various sensors using an internal Wifi. In the current technical solution there is the problem with a lot of I2C bus wires in a small space, which leads to a single board computer Raspberry Pi Zero. This fact causes sensitive sensors to become unstable and jammed. To solve this problem, the concept of the existing balloon probe was changed so that the individual sensors were operated by means of one WiPy module and data from it were sent via the internal Wifi network to the FTP server of the main computer. This concept minimizes interference on the I2C bus and allows the rapid implementation of new sensors in the probe system.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KEI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Pribyl_Zdenek_BP_2021.pdfPlný text práce2,38 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce38,96 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce40,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce23,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44523

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.