Title: KONSTRUKCE A FIKCE
Other Titles: Construction and fiction
Authors: Sedelmayerová, Marie
Advisor: Grygar Štěpán, Prof. Mgr.
Referee: Aubrecht Vojtěch, MgA.
Issue Date: 2021
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44594
Keywords: konstrukce;fikce;objekt;surrealismus;fotografie;duchovno;vize;land art;příroda;sen
Keywords in different language: construction;fiction;object;surrealism;photography;spirituality;vision;land art;nature;dream
Abstract: Bakalářská práce "Melancholické objekty" se skládá ze dvou částí. Cílem praktické části bylo realizovat a divákovi představit vizi fiktivní scenérie louky s konstruovaným objektem, která vznikla na základě snové představy. Autor zároveň představuje knížku nalezených konstruovaných objektů v přírodě, čímž se odklání od zasahování do přírody sebou samotným a nechává promlouvat nalezené objekty, jako zvláštní momenty své cesty. Účelem části teoretické, je nastínění průzkumu příčin podvědomých motivů autora, asociací i cizích předchozích uměleckých tendencí v krajině. Důležitým pilířem teoretické práce je duchovno v umění a především surrealismus, jehož podstatou je odhalování podvědomí a snů a jejich zobrazování mimo logické myšlení.
Abstract in different language: The bachelor thesis "Melancholy objects" consists of two parts. The practical part aimed to realize and present to the spectator a vision of a fictional scenery of a meadow with a constructed object, which was created on the basis of a dream image. At the same time, the author presents a book of found constructed objects in nature, which deviates from interfering in nature by himself and lets the found objects speak as special moments of his journey. The purpose of the theoretical part is to outline a survey of the causes of the author's subconscious motives, associations, and previous foreign artistic tendencies in the landscape. An important pillar of the theoretical work is spirituality in art, especially surrealism, the essence of discovering the subconscious and dreams and their depiction outside of logical thinking.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KVU)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sedelmayerova_BP_Melancholicke_objekty_2021.pdfPlný text práce3,79 MBAdobe PDFView/Open
Sedelmayerova_v.docxPosudek vedoucího práce41,5 kBMicrosoft Word XMLView/Open
Sedelmayerova_o.docxPosudek oponenta práce41,4 kBMicrosoft Word XMLView/Open
Sedelmayerova.pdfPrůběh obhajoby práce285,56 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/44594

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.