Název: Testování somatosenzorických funkcí u pacientů s chronickou bolestí zad
Další názvy: Testing somatosensory functions with patients with chronic back pain
Autoři: Parimuchová, Veronika
Vedoucí práce/školitel: Stašková Šárka, Mgr.
Oponent: Firýtová Rita, Mgr.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44806
Klíčová slova: somatosenzorické funkce;somatognozie;propriocepce;chronická bolest zad;kortikální reorganizace
Klíčová slova v dalším jazyce: somatosenzory functions;somatognosis;proprioception;chronic low back pain;cortical reorganization
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením somatozenrických funkcí u pacientů s chronickou bolestí zad. První polovina teoretické části se zabývá somatosenzorickým systémem. Přibližuje somatosenzorický systém jako celek a poukazuje na jeho význam pro správné motorické řízení. Postupně jsou popsány jednotlivé modality somatosenzorického systému s větším důrazem na propriocepci a somatognozii, které jsou předmětem testování v praktické části. Menší kapitola je věnována mozkové kůře a neuroplasticitě. Poslední část teorie se zabývá bolestí. Blíže je popsána chronická bolest a její vliv na somatosenzorický systém a psychosociální složku života. V praktické části je na skupině 20 probandů s chronickou bolestí zad testována somatognozie, propriocepce a dopad bolesti na psychosociální stránku člověka včetně deprese. Na základě těchto testů jsme dospěli k závěru, že chronická bolest ovlivňuje somatosenzorický systém i psychosociální stránku jedince.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis deals with the evaluation of somatosensory functions of patients with chronic back pain. The first half of the theoretical part is about the somatosensory system. It introduces the somatosensory system as a whole and points out to its importance for proper motor control. Gradually, the individual modalities of the somatosensory system are described with greater emphasis on proprioception and somatognosis, which are the subject of testing in the practical part. A shorter chapter is determined to the cerebral cortex and neuroplasticity. The last part of the theory deals with pain. Chronic pain and its effect on the somatosensory system and the psychosocial component of life are described in more detail. In the practical part, a group of 20 probands with chronic back pain, is tested for somatognosis, proprioception and the impact of pain on the psychosocial side of human, including depression. Based on these tests, we concluded that chronic pain affects the somatosensory system and the psychosocial side of the individual.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Parimuchova_Veronika_FYT_BP.pdfPlný text práce2,24 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Parimuchova - posudek VP.pdfPosudek vedoucího práce296,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
2_BP_OP_Parimuchova.pdfPosudek oponenta práce286,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Parimuchova.pdfPrůběh obhajoby práce364,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44806

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.