Název: Inovace v intervenčních nástrojích pro předcházení syndromu vyhoření u pracovníků ve fyzioterapii
Další názvy: Innovation in the intervention tools for prevention of the Burnout Syndrome among physiotherapists
Autoři: Zemanová, Markéta
Vedoucí práce/školitel: Beránek Václav, Mgr. et Mgr. MBA
Oponent: Kott Otto, MUDr. CSc.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44816
Klíčová slova: syndrom vyhoření;stres;rizikové faktory syndromu vyhoření;protektivní faktory syndromu vyhoření
Klíčová slova v dalším jazyce: burnout syndrome;stress;high risk factors of burnout syndrome;protective factors of burnout syndrome
Abstrakt: Předkládaná bakalářská práce se zabývá prevencí syndromu vyhoření u pracovníků ve fyzioterapii. Teoretická část krátce představuje problematiku syndromu vyhoření včetně jeho dílčích aspektů, jako jsou: okolnosti vzniku, příznaky a diagnostika. Dále je popsána problematika stresu a také rizikové a protektivní faktory syndromu vyhoření. V této části jsou taktéž uvedeny souvislosti s profesí fyzioterapeuta a inovace v intervenci. V praktické části jsou vyhodnocena data studentů a studentek fyzioterapie, získaná dotazníkovým šetřením. Dotazník se specializuje na problematiku rizikových a protektivních faktorů. V diskusi jsou získané výsledky porovnávány převážně se zahraničními studiemi. V příloze je předložen návrh povinně volitelného předmětu "Komplexní přístup ke zdraví" pro studijní obor fyzioterapie, jako intervenční nástroj k předcházení syndromu vyhoření.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with the prevention of burnout syndrome among physiotherapists. The theoretical part shortly introduces the matter of burnout syndrome including its constituent aspects such as circumstances of origin, symptoms, and diagnostics. The thesis next delineates the problematic of stress along with both high-risk and protective factors of burnout syndrome. This section also includes the link between the profession of physiotherapist and innovations in intervention. The practical part evaluates the data from a questionnaire survey, conducted amongst the students of physiotherapy. The questionnaire focuses on the matter of protective and high-risk factors. In the discussion, the acquired findings are compared with predominantly foreign studies. The appendix includes a proposition of a compulsory optional course called "Comprehensive approach to health" for the students of physiotherapy, as an intervention means intended to prevent the development of burnout syndrome.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Zemanova Marketa - Bakalarska prace FYT.pdfPlný text práce1,68 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zemanova - posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce313,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zemanova - posudek VP.pdfPosudek vedoucího práce300,45 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zemanova.pdfPrůběh obhajoby práce368,52 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44816

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.