Název: Popírání otcovství
Další názvy: Denial of Paternity
Autoři: Jindrová, Lucie
Vedoucí práce/školitel: Psutka Jindřich, Doc. JUDr. Ph.D.
Oponent: Šíma Alexander, JUDr.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48393
Klíčová slova: otcovství;zájem dítěte;popěrná lhůta;domněnky otcovství;popření otcovství
Klíčová slova v dalším jazyce: paternity;interest of the child;denial period;presumptions of paternity;denial of paternity
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá otázkou popírání otcovství. Podrobně rozebírá současnou pozitivně právní úpravu v České republice doplněnou o výklad tuzemských soudů. Cílem této práce je představit současnou úpravu institutu popírání otcovství v České republice s pohledem pro futuro. Za účelem celistvého pohledu na tuto problematiku je zde rozebírán i pohled Evropského soudu pro lidská práva a právní úprava popírání otcovství v Německé spolkové republice a Slovenské republice. Práce se zabývá i zájmem dítěte v otázkách určování a popírání otcovství. Především pak při rozhodování o prominutí zmeškání popěrné lhůty. Závěrem práce je rozebírán pohled de lege ferenda, kde jsou vytyčeny zásadní nedostatky v současné právní úpravě a nastíněn jejich možný další vývoj.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis aims to examine the denial of paternity and to analyse the positive law and case law of the Czech Republic. The goal is to present the current legislation concerning paternity denial and its pro futuro implications. To fully analyse this issue, the legislation is examined in comparison with the case law of the European Court of Human Rights and the paternity denial legislation of the Federal Republic of Germany and the Slovak Republic. The thesis further examines the idea of the child's best interest regarding paternity establishment or denial, especially when deciding to waive the denial period. The last part of this thesis analyses the issue de lege ferenda. It defines the gaps in the current legislation and their possible development.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova_prace_Jindrova_Lucie.pdfPlný text práce822,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Jindrova.pdfPosudek oponenta práce254,66 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Jindrova.pdfPosudek vedoucího práce601,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Jindrova.pdfPrůběh obhajoby práce254,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48393

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.