Název: Místo fyzioterapie v léčbě spánkové apnoe
Další názvy: A place of physiotherapy in the treatment of sleep apnea
Autoři: Voňková, Soňa
Vedoucí práce/školitel: Špišák Ladislav, MUDr. CSc.
Oponent: Stašková Šárka, Mgr.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48667
Klíčová slova: spánková apnoe;fyzioterapie;respirační fyzioterapie;pohybová aktivita;hluboký stabilizační systém
Klíčová slova v dalším jazyce: sleep apnea;physiotherapy;respiratory physiotherapy;physical activity;deep stabilisation system
Abstrakt: V práci projednáváme přínosné postupy fyzioterapie u spánkové apnoe a způsoby jejich efektu na jedince a onemocnění. Zajímali jsme se o celkový zdravotní stav, fyzickou kondici, dechové mechanismy a vystavení stresu. Tyto faktory zastávají dle našeho mínění zásadní roli a jejich ovlivnění by mohlo přinést jedincům se spánkovou apnoe úpravu stavu. Teoretická část práce zahrnuje důkladné prozkoumání typů spánkové apnoe a jejich patofyziologických procesů spolu s navázáním na vznikající sekundární komplikace. Dále uvádíme pár vybraných prostředků fyzioterapie, které by mohly těmto pacientům prospět. Praktická část obsahuje vyhodnocení sestaveného dotazníku, který se zaměřoval na uvedené významné faktory. Odpovědi na ně navázané byly porovnány mezi sebou a vyhodnoceny v potřebném kontextu. Z našeho šetření vyplývá, že fyzická kondice není navázaná na závažnost spánkové apnoe jako spíše na počet komorbidit. Avšak i ten je různorodý ve všech uvedených typech spánkové apnoe. Obraz pacienta je tak velmi rozličný a odráží multifaktoriální působení na stav jedince. V konečné fázi byly stanoveny rozhodující oblasti intervence fyzioterapie.
Abstrakt v dalším jazyce: In this paper, we discuss beneficial physiotherapy procedures for sleep apnea and how they affect the individual and the disease. We were interested in general health, physical fitness, respiratory mechanisms and stress exposure. In our opinion, these factors hold a crucial role and influencing them could bring about a modification of the condition in individuals with sleep apnoea. The theoretical part of the thesis includes a thorough examination of types of sleep apnoea and their pathophysiological processes, along with links to emerging secondary complications. We also present a few selected physiotherapy techniques that could benefit these patients. The practical part contains the evaluation of the questionnaire, which focused on these important factors. The responses were compared with each other and evaluated in the necessary context. Our investigation shows that physical fitness is not linked to the severity of sleep apnoea as much as to the number of comorbidities. However, this too varies across the types of sleep apnoea mentioned. Thus, the patient picture is very diverse and reflects multifactorial influences on the individual's condition. In the final stage, the critical areas of physiotherapy intervention were identified.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Vonkova_Sona_FYT_BP.pdfPlný text práce2,72 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
1_BP_VEDOUCI_POSUDEK Vonkova.pdfPosudek vedoucího práce291,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
2_BP_OPONENT_POSUDEK _ Vonkova.pdfPosudek oponenta práce337,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vonkova.pdfPrůběh obhajoby práce362,07 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48667

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.