Název: Technologie výroby neolitické a eneolitické keramiky v západních Čechách
Další názvy: Technology of Neolithic and Eneolithic Pottery Production in the West Bohemia
Autoři: Míchalová, Eva
Vedoucí práce/školitel: Chroustovský Luboš, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/50081
Klíčová slova: původ keramiky;lineární keramika;vypíchaná keramika;chamská keramika;neolitické lokality v západních čechách;výšinné eneolitické lokality v západních čechách;postup výroby keramiky ručním tvářením;složení keramické hmoty;funkční prvky výzdoby;povrchová úprava keramiky;výpal v ohništi.
Klíčová slova v dalším jazyce: origin of pottery;linear pottery;stroked-ornamented pottery;cham pottery;neolithic sites in west bohemia;upland eneolithic sites in west bohemia;hand-forming technology of pottery production;composition of ceramic mass;functional elements of decoration;surface treatment;pit firing of pottery.
Abstrakt: Tématem této práce je technologie výroby keramiky v neolitu a eneolitu se zaměřením na keramické nálezy v západních Čechách. Jedná se o období, kdy se na našem území poprvé setkáváme s keramickými artefakty jako předměty denní potřeby. Výroba keramických nádob souvisela se změnou myšlení a chování lidí, která byla úzce spjata se zaváděním zemědělství a nových technologií. Cílem této práce je přinést systematické pojednání o technologických postupech spojených s výrobou prvních keramických nádob. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol, které se věnují keramice jako archeologickému prameni, původu keramiky s rozdělením na jednotlivá období a kultury na základě dostupných pramenů, keramickým nálezům z lokalit nacházejících se v západních Čechách a jejich dokumentaci spolu s geografickým upřesněním. Výsledná databáze zahrnuje popis keramické hmoty, její barvy a složení, rozměry nádob, jejich výzdobu a případné stopy po nástrojích z procesu formování. V experimentální části bylo replikací vyrobeno pět typických nádob, na základě nálezů z depozitáře západočeského muzea v Plzni, dvě nádoby z období neolitu a tři z období eneolitu. Během výroby byl zaznamenáván způsob výroby těchto nádob, složení materiálu, ale i doba potřebná na výrobu, výzdobu, sušení a výpal. Následně po dvou monitorovaných výpalech, bylo možné porovnat výstupy z výpalu v otevřeném ohništi a v zahloubeném ohništi. Vyrobené nádoby jsou součástí této práce. Fotografická i kresebná dokumentace je součástí této práce v její tištěné verzi, ale také ve formě webového úložiště.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of this thesis is the technology of Neolithic and Eneolithic pottery production with a focus on ceramic findings in the West Bohemia. This is the period when we first encounter ceramic artefacts as everyday objects in our territory. The production of ceramic vessels was related to a change in people's thinking and behaviour, which was closely linked with the introduction of agriculture and new technologies. The aim of this thesis is to bring a systematic discussion of the technological procedures associated with the production of early pottery vessels. The theoretical part is divided into several chapters that focus on ceramics as an archaeological source, the origin of ceramics with a division for individual periods and cultures on the basis of available sources, ceramic findings from sites located in the West Bohemia and their documentation, along with the geographical specification. The resulting database includes a description of the ceramic mass, its colour and composition, dimensions of the vessels, their decoration and eventual tool marks from the forming process. In the experimental part, five typical vessels were made by replication, based on the findings from the museum's depository in Pilsen, two Neolithic and three Eneolithic vessels. During replication process, the method of production, the composition of the material, but also the time required for production, decoration, drying and firing were monitored. Subsequently, after two monitored firings, it was possible to compare the firing in an open fire pit and in a buried fire pit. The produced vessels are part of this thesis. The photographic and drawing documentation is included in this thesis in its printed version, but also in the form of a web-based storage.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace Eva Michalova_ Technologie vyroby neoliticke a eneoliticke keramiky v zapadnich Cechach.pdfPlný text práce9,36 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Michalova-vedouci.pdfPosudek vedoucího práce1,18 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Michalova-oponent.pdfPosudek oponenta práce1,55 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Michalova-obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce640 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50081

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.