Title: Studium obsahových látek rezavce šikmého
Other Titles: Study of content substances of chaga
Authors: Žemlička, Matěj
Advisor: Richtr Václav, Doc. Mgr. CSc.
Referee: Šrámová Alena, Mgr.
Issue Date: 2022
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/50256
Keywords: rezavec šikmý;tenkovrstvá chromatografie;betulin;triterpenoidy;extrakce;semimikrotechnika;saponifikace
Keywords in different language: chaga;thin-layer chromatography;betulin;triterpenoids;extraction;semimicrotechnology;saponification
Abstract: Téma práce se zabývá studiem obsahových látek rezavce šikmého, především betulinu. Na počátku práce se výzkum zabývá vhodným výběrem rozpouštědla, kterým lze extrahovat produkt s výhodným množstvím o relativní čistotě. V průběhu práce došlo k saponifikaci produktů ethanolickým roztokem hydroxidu draselného a následně k tenkovrstvé chromatografii meziproduktů. Tato metoda ukázala shodnou stopu s betulinem.
Abstract in different language: The topic of the thesis deals with the study of the content substances of Chaga, especially betulin. At the beginning of the work, the research deals with the appropriate selection of a solvent by which a product with a favorable amount of relative purity can be extracted. In the course of the work, the products were saponified with an ethanolic solution of potassium hydroxide and subsequently thin-layer chromatography of the intermediates. This method showed the same trace as betulin.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KCH)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bakalarska prace_Zemlicka.pdfPlný text práce2,09 MBAdobe PDFView/Open
hodnoceni BP 22 Richtr - Zemlicka.pdfPosudek vedoucího práce101,96 kBAdobe PDFView/Open
posudek BP 22 Sramova - Zemlicka.pdfPosudek oponenta práce168,67 kBAdobe PDFView/Open
M. Zemlicka, prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce26,67 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/50256

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.