Název: Komparace německé a francouzské pozice k reformě eurozóny
Autoři: Flimelová, Natálie
Vedoucí práce/školitel: Sychra Zdeněk, PhDr. Ph.D.
Oponent: Drulák Petr, Prof. Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/51939
Klíčová slova: reforma;eurozóna;francie;německo;hospodářská a měnová unie;liberální intergovernmentalismus;komparace;bankovní unie;rozpočet;evropská unie.
Klíčová slova v dalším jazyce: reform;eurozone;france;germany;economic and monetary union;liberal intergovernmentalism;comparasion;banking union;budget;european union.
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá přístupem Německa a Francie k návrhům reformy eurozóny. Výzkum je proveden pomocí vědecké metody komparace. Za využití této metody jsou jednotlivé přístupy srovnány. Celý výzkum je rámován teorií liberálního intergovernmentalismu, která se zabývá rolí států v rámci teorií evropské integrace. Jsou zde představeny přístupy Francie a Německa k dokončení bankovní unie, vytvoření společného rozpočtu pro eurozónu a demokratickému deficitu v kontextu mezivládních nástrojů, což je spojeno především s reformou Evropského stabilizačního mechanismu. Reforma eurozóny je diskutována primárně od vypuknutí krize eurozóny, která začala v roce 2009. Výše představené reformy by měly napomoci komplementaci institucionální architektury eurozóny, ale také její funkčnosti a transparentnosti. Cílem práce je zjistit, zda se pozice obou států spíše shodují, nebo zda se naopak objevují jisté konfliktní linie. Komparativní analýza poté na tento cíl práce poskytuje odpověď.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis concerns the approach of Germany and France to eurozone reform proposals. This research uses the scientific method of comparison. Both approaches are compared due to this method. This research also uses the theory of liberal intergovernmentalism, which concerns the role of states in European integration theory. There is an analysis of approaches of both states to completing banking union, creation of a common budget for eurozone and democratic deficit, which is mainly linked to reform of European Stability Mechanism. The reform of the eurozone has been discussed primarily since the outbreak of the euro crisis, which began in 2009. These reform proposals below should help with completing the architecture of the eurozone and help its legitimacy and transparency. The aim of this thesis is to find out if positions of both states are match or if there are any conflict lines. The comparative analysis will deliver answers to this aim.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
_Diplomova prace - Flimelova (1).pdfPlný text práce1,03 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
dp_opo_MV_Flimelova.pdfPosudek oponenta práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_MV_ved_Flimelova.pdfPosudek vedoucího práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
flimelova.pdfPrůběh obhajoby práce187,32 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51939

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.