Název: Vyvlastnění pozemků pro stavbu silnic a dálnic
Další názvy: Expropriation of land for the construction of roads and highways
Autoři: Aubrechtová, Eliška
Vedoucí práce/školitel: Louda Tomáš, JUDr. CSc.
Oponent: Triner Petr, JUDr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53385
Klíčová slova: vyvlastnění;stavba silnic a dálnic;vlastnictví;vlastnické právo;vyvlastňovací řízení;dálnice d3 a d11
Klíčová slova v dalším jazyce: expropriation;construction of roads and highways;ownership;property rights;expropriation proceedings;d3 and d11 highways
Abstrakt: Tato práce popisuje institut vyvlastnění při výstavbě silnic a dálnic. Vyvlastnění je jedním z nejzávažnějších zásahů do vlastnického práva. Bez tohoto institutu by však nebylo možné realizovat oprávněné potřeby společnosti, kterými může být např. výstavba silnic a dálnic. Úvod této práce se zabývá historií pojmu vyvlastnění a současnou právní úpravou vyvlastnění v českém právním řádu. V následujících kapitolách popisuje definici pojmu vyvlastnění a pojmů souvisejících. Zde se práce zaměřuje zejména na definici vlastnictví, bez kterého by k samotnému vyvlastnění nemohlo dojít. Dále se práce zabývá předmětem vyvlastnění. V následujících kapitolách a podkapitolách jsou uvedeny podmínky vyvlastnění a následuje kapitola s názvem účel vyvlastnění, který stanoví zvláštní zákony. Následuje část, kde bude pozornost věnována vyvlastňovacímu řízení. V závěru práce je popsáno dopravní hledisko problematiky vyvlastnění, zejména důvody, které vedou k vyvlastnění pozemků z pohledu dopravního inženýrství. Poslední kapitola je věnována mediálně známým případům vyvlastnění v projektu výstavby dálnic D3 a D11.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis describes the institute of expropriation in the construction of roads and highways. Expropriation is one of the most serious interventions in property rights. However, without this institute, it would not be possible to realize the legitimate needs of society, which can be, for example, the construction of roads and highways. The introduction of this thesis deals with the history of the concept of expropriation and the current legal regulation of expropriation in the Czech legal system. In the following chapters, he describes the definition of the concept of expropriation and related concepts. Here, the work focuses mainly on the definition of ownership, without which the expropriation itself could not occur. Furthermore, the work deals with the subject of expropriation. In the following chapters and sub-chapters, the conditions of expropriation are given, followed by a chapter entitled the purpose of expropriation, which is determined by special laws. The following is a section where attention will be paid to expropriation proceedings. At the end of the work, the transport aspect of the issue of expropriation is described, especially the reasons that lead to the expropriation of land from the point of view of traffic engineering. The last chapter is devoted to media-known cases of expropriation in the construction project of the D3 and D11 highways.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova_ pra_ce - Aubrechtova_ Elis_ka.pdfPlný text práce2,82 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Aubrechtova - posudek VP.pdfPosudek vedoucího práce653,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Aubrechtova - protokol DP 23.pdfPrůběh obhajoby práce268,9 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Aubrechtova - posudek OP 23.pdfPosudek oponenta práce763,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53385

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.