Title: | Současný sociolekt v gastronomii |
Other Titles: | Contemporary sociolect in gastronomy |
Authors: | Kollerová, Lucie |
Advisor: | Chýlová Helena, Doc. PaedDr. Ph.D. |
Referee: | Málková Jitka, PaedDr. Ph.D. |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/53525 |
Keywords: | stratifikace národního jazyka;sociolekt;slang;profesní mluva;gastronomie;slovotvorba |
Keywords in different language: | stratification of the national language;sociolect;slang;professional language;gastronomy;word formation |
Abstract: | Tématem této bakalářské práce je současný sociolekt v gastronomii. Cílem bylo shromáždit jazykový materiál pro tvorbu slovníku sociolektu a jeho analýza. V teoretické části je popsána stratifikace národního jazyka a jsou definovány pojmy sociolekt, slang, argot a profesní mluva. Praktickou část tvoří slovník sociolektu a jeho analýza. Výsledky analýzy jsou shrnuty v závěru. |
Abstract in different language: | The topic of this bachelor's thesis is contemporary sociolect in gastronomy. The main aim was to collect linguistic material to analyse the sociolect. In the theoretical part, the stratification of the national language is described and the terms sociolect, slang, argot and professional language are defined. The practical part consists of the sociolect dictionary and its analysis. The results of the analysis are summarized in the conclusion. |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení |
Appears in Collections: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KČJ) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Bakalarska prace-KOLLEROVA.pdf | Plný text práce | 637,1 kB | Adobe PDF | View/Open |
2023_kollerova_malkova.pdf | Posudek oponenta práce | 380,96 kB | Adobe PDF | View/Open |
2023_kollerova_chylova.pdf | Posudek vedoucího práce | 436,53 kB | Adobe PDF | View/Open |
2023_kollerova_prubeh.pdf | Průběh obhajoby práce | 78,97 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/53525
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.