Title: Současný sociolekt v gastronomii
Other Titles: Contemporary sociolect in gastronomy
Authors: Kollerová, Lucie
Advisor: Chýlová Helena, Doc. PaedDr. Ph.D.
Referee: Málková Jitka, PaedDr. Ph.D.
Issue Date: 2023
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53525
Keywords: stratifikace národního jazyka;sociolekt;slang;profesní mluva;gastronomie;slovotvorba
Keywords in different language: stratification of the national language;sociolect;slang;professional language;gastronomy;word formation
Abstract: Tématem této bakalářské práce je současný sociolekt v gastronomii. Cílem bylo shromáždit jazykový materiál pro tvorbu slovníku sociolektu a jeho analýza. V teoretické části je popsána stratifikace národního jazyka a jsou definovány pojmy sociolekt, slang, argot a profesní mluva. Praktickou část tvoří slovník sociolektu a jeho analýza. Výsledky analýzy jsou shrnuty v závěru.
Abstract in different language: The topic of this bachelor's thesis is contemporary sociolect in gastronomy. The main aim was to collect linguistic material to analyse the sociolect. In the theoretical part, the stratification of the national language is described and the terms sociolect, slang, argot and professional language are defined. The practical part consists of the sociolect dictionary and its analysis. The results of the analysis are summarized in the conclusion.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KČJ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bakalarska prace-KOLLEROVA.pdfPlný text práce637,1 kBAdobe PDFView/Open
2023_kollerova_malkova.pdfPosudek oponenta práce380,96 kBAdobe PDFView/Open
2023_kollerova_chylova.pdfPosudek vedoucího práce436,53 kBAdobe PDFView/Open
2023_kollerova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce78,97 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/53525

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.