Název: Vakcinační politika EU
Autoři: Kubal, Michael
Vedoucí práce/školitel: Sychra Zdeněk, PhDr. Ph.D.
Oponent: Jurek Petr, PhDr. Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/54210
Klíčová slova: covid-19;vakcíny;eu;evropská komise;evropská rada;krize;pandemie;členské státy;solidarita;strategie
Klíčová slova v dalším jazyce: covid-19;vaccines;eu;european commission;european council;crisis;pandemic;member states;solidarity;strategy
Abstrakt: Bakalářská práce se s ohledem na období, kdy vznikala, byl stanoven hlavní cíl, a to analyzovat dokumenty, jak primární, tak dat již sekundárně vytvořených. A na základě této analýzy popsat vakcinační politiku EU a aktivity s ní spojené. Tato práce se zejména soustředí na období od vypuknutí pandemie do současné doby, tj. od roku 2020 do roku 2023. Nabízí i pohled na dobu před rokem 2020 a představuje, jak byla Evropská unie připravena na podobnou situaci. Reprezentuje institucionální stanovisko k této krizi od samého začátku. Do záležitostí veřejného zdraví se bezprecedentně zapojila výkonná moc EU a se souhlasem členských států na sebe Evropská komise přebrala roli pomyslného centra v boji proti nemoci Covid-19. Práce detailně popisuje celý mechanismus vakcinační strategie, ve kterém se výrazně odráží priority a cíle EU. Z vakcinační strategie vychází hned několik témat, která jsou pro EU podstatná. Investice do výzkumu vakcín, spolupráce s členskými státy s cílem získat účinné vakcinační látky a globální solidarita. Na výše zmíněná témata nabízí práce kritickou reflexi, představuje překážky i úspěchy s nimi spojené.
Abstrakt v dalším jazyce: Considering the period in which the thesis was written, the main objective of the thesis was to analyse documents, both primary and secondary data. And on the basis of this analysis, to describe the EU vaccination policy and the activities related to it. In particular, this work focuses on the period from the outbreak of the pandemic to the present, i.e. from 2020 to 2023. It also offers a view of the period before 2020 and presents how the European Union was prepared for a similar situation. It represents the institutional position on this crisis from the outset. The EU executive has become involved in public health matters in an unprecedented way and, with the agreement of the Member States, the European Commission has taken on the role of the imaginary centre in the fight against Covid-19. Several themes of relevance to the EU emerge from the vaccination strategy. Investment in vaccine research, cooperation with Member States to obtain effective vaccines and global solidarity. The paper offers a critical reflection on the above themes, presenting the obstacles and successes associated with them.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Vakcinacni_politika_EU_BP_Kubal_2023_.pdfPlný text práce660,65 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_MV_ved_Kubal.pdfPosudek vedoucího práce2,61 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kubal BP MVTS opo tisk.pdfPosudek oponenta práce138,84 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kubal.pdfPrůběh obhajoby práce199,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54210

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.