Název: Critical Success Factors for Public Procurement of Innovative Solutions in Central Europe: Empirical Study
Další názvy: Kritické faktory úspěchu pro veřejné zakázky na inovativní řešení ve střední Evropě: Empirická studie
Autoři: Januška, Martin
Palacká, Alena
Citace zdrojového dokumentu: JANUŠKA, M. PALACKÁ, A. Critical Success Factors for Public Procurement of Innovative Solutions in Central Europe: Empirical Study. E + M. Ekonomie a Management, 2023, roč. 26, č. 2, s. 24-41. ISSN: 1212-3609
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Technical University of Liberec
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85161878799
http://hdl.handle.net/11025/54643
ISSN: 1212-3609
Klíčová slova: PPI;veřejné zakázky na inovace;kritické faktory úspěchu
Klíčová slova v dalším jazyce: PPI;public procurement for innovations;critical success factors
Abstrakt: Tento článek si klade za cíl vyhodnotit kritické faktory úspěchu při využívání konceptu veřejných zakázek na inovace (PPI). První část článku se zabývá systematickým přehledem výzkumné literatury na téma kritických faktorů úspěchu pro PPI. V druhé části autoři představují empirický výzkum realizovaný jako doplněk projektů PPI2Innovate a RI2integrate v rámci programů Europe a Interreg Danube. Tyto projekty (jejichž řešitelský tým zahrnoval i jednoho z autorů této práce) analyzovaly využití konceptu PPI v EU. Autoři oslovili týmy expertů vytvořené v šesti zemích za účelem těchto dvou projektů, aby vytvořili seznam kritických faktorů úspěchu, využívajících metodu Delphi, pro realizaci projektů využívajících metodu PPI. Pro další hodnocení bylo vybráno šestnáct nejčastěji se opakujících kritických faktorů úspěchu. Tyto kritické faktory byly následně vyhodnoceny na Likertově škále z hlediska jejich významnosti. Poté následuje diskuse o výsledcích kritických faktorů identifikovaných v rámci systematického přehledu literatury s ohledem na jiné autory a existující výzkum. V závěrečné části článku jsou na základě zkušeností z pilotních projektů navržena možná řešení pro posílení použitelnosti konceptu PPI. Při porovnání klíčových faktorů úspěchu vyplývajících z literární rešerše s těmi, které byly identifikovány v rámci expertního výzkumu, je zřejmé, že jsou většinou stejné, i když existují drobné rozdíly. Expertní výzkum identifikoval sdílení osvědčených postupů a modelových projektů v zemi jako další klíčové faktory úspěchu.
Abstrakt v dalším jazyce: This article aims to evaluate critical success factors in the use of the Public Procurement for Innovations (PPI) concept. The first part of the article deals with a systematic research literature review on the topic of critical success factors for PPI. In the second part, the authors present empirical research conducted as an add-on to the projects PPI2Innovate and RI2integrate within the Europe and Interreg Danube programs. These projects (whose research team included one of the authors of this paper) analyzed the use of the PPI concept in the EU. The authors approached the teams of experts formed in six countries for the purpose of these two projects to make a list of critical success factors, engaging the Delphi method, for the implementation of projects using the PPI method. Sixteen most frequently recurring critical success factors were chosen for further evaluation. These critical factors were then evaluated on a Likert scale in terms of their significance. This is followed by a discussion of the results of the critical factors identified within the systematic literature review with regards to other authors and existing research. In the final part of the article, possible solutions based on experience from pilot projects are proposed to strengthen the usability of the PPI concept. When comparing the key success factors resulting from the literature review with those identified within the expert research, it is apparent that they are mostly the same, although there are slight differences. The expert research identified the sharing of best practices and model projects in the country as additional key success factors.
Práva: © Technical University of Liberec
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KPM)
Články / Articles (KFU)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
SKEN_2023-08-03_13_43_01.pdf597,17 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54643

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD