Název: Kooperativní řízení multiagentního systému
Další názvy: Cooperative control of multiagent system
Autoři: Karvánek, Martin
Vedoucí práce/školitel: Kubíček Karel, Ing.
Oponent: Helma Václav, Ing.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55039
Klíčová slova: cooperative control;distribuované řízení;externí leader;formace agentů;konsensus;laplacián;centralizované řízení;rekonfigurace formace;stavová zpětná vazba;virtuální leader.
Klíčová slova v dalším jazyce: cooperative control;distributed control;external leader;agent formations;consensus;laplacian;centralized control;formation reconfiguration;state feedback;virtual leader.
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zaměřuje na kooperativní řízení multiagentních systémů, zvláště na úlohy rozdělení agentů do formací a jejich následné udržování v čase. Dále práce obsahuje seznámení s koncepty grafové teorie a jejich vliv na topologii a řízení multiagentních systémů. Je zde také vysvětlen a použit konsensus protokol pro různé topologie komunikační sítě. V práci jsou popsány různé způsoby řízení multiagentních systémů, kdy je využit Laplacián a dále jsou zavedeny a ukázány způsoby řízení s virtuálním nebo externím leadrem. Následně je zpracováno rozdělení agentů do předem definovaných formací. V těchto formacích jsou zahrnuty útvary jako je trojúhelník, čtverec, hexagon a finálně oktagon, přičemž nejprve systémy dosáhnou konsensu a teprve poté jsou rozděleny do formací, ve kterých jsou následně v čase udržovány. Jako rozšíření těchto úkonů je v práci zahrnuta změna formace v čase z oktagonu do čtyřcípé hvězdy. U všech příkladů jsou diskutovány hlavní vlivy, které ovlivňují chování jednotlivých systémů.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor's thesis focuses on cooperative control of multi-agent systems, particularly on the tasks of agent allocation into formations and their subsequent maintenance over time. Furthermore, the thesis includes an introduction to graph theory concepts and their impact on the topology and control of multi-agent systems. Additionally, a consensus protocol for different communication network topologies is explained and applied. The thesis describes various methods of controlling multi-agent systems, utilizing the Laplacian, and introduces ways of controlling with a virtual or external leader. Subsequently, the allocation of agents into predefined formations is addressed. These formations include shapes such as triangles, squares, hexagons, and ultimately octagons, where the systems first achieve consensus before being divided into formations and subsequently maintained over time. As an extension of these tasks, the thesis incorporates a time-varying formation change from an octagon to a four-pointed star. The main influences affecting the behavior of individual systems are discussed for all examples.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KKY)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
bakalarska_prace_Martin_Karvanek.pdfPlný text práce1,96 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce62,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce61,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zapis obhajoby Karvanek.pdfPrůběh obhajoby práce82,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55039

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.