Název: Abúsus alkoholu, vliv na lidský organismus a způsoby jeho laboratorní detekce
Další názvy: Alcohol abuse, the effect on the human body and methods of its laboratory detection
Autoři: Bílková, Karolína
Vedoucí práce/školitel: Bršlicová Kateřina, Ing.
Oponent: Prokop Pavel, RNDr. DiS.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55723
Klíčová slova: alkohol;etanol;metabolismus alkoholu;laboratorní detekce etanolu;cdt;alt;ast;biomarkery alkoholu
Klíčová slova v dalším jazyce: alcohol;ethanol;alcohol metabolism;laboratory detection of ethanol;cdt;alt;ast;alcohol biomarkers
Abstrakt: Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřena na fyziologické i patofyziologické procesy spojené s abusem alkoholu. Je zde věnovaná kapitola důležitým biomarkerům abusu alkoholu, které jsou klíčové pro diagnos-tiku problémů spojených s konzumací alkoholu. Dále jsem se věnovala především labora-torní diagnostice. V praktické části je popsána metodika, výsledky a vyhodnocení výzku-mu. Tato část bakalářské práce je zaměřena na statistiku a analýzu dat z ÚKBH FN Plzeň a následné porovnání s celostátním trendem v oblasti závislosti na alkoholu. Dále na vyhod-nocení kazuistik konkrétních pacientů. Výsledkem provedeného výzkumu je, že se celore-publikový trend výrazně neliší od dat z ÚKBH FN Plzeň.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor's thesis is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part is focused on physiological and pathophysiological processes associated with alcohol abuse. There is a chapter devoted to important biomarkers of alcohol abuse, which are important for diagnosis of problems associated with alcohol consumption. Furthermore, I focused mainly to laboratory diagnostics. The methodology, results and evaluation of the research are described in the practical part. This part of the bachelor's thesis consists of statistics and data analysis from the ÚKBH FN Plzeň and subsequent comparison with the national trend in the field of alcohol addiction. Further, the thesis deals with the evaluation of case stu-dies specific patients. The result of the conducted research is that the audience-wide trend does not differ significantly from the data from the ÚKBH FN Plzeň.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bilkova_Karolina_ZL_BP.pdfPlný text práce1,35 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bilkova_VP.pdfPosudek vedoucího práce273,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bilkova_OP.pdfPosudek oponenta práce277,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bilkova.pdfPrůběh obhajoby práce90,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55723

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.