Title: | Alternativní stravovací styly u dětí na základních školách |
Other Titles: | Alternative eating styles of children in primary/secondary school |
Authors: | Šlichtová, Anna |
Advisor: | Svoboda Michal, PhDr. Mgr. Ph.D. |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | diplomová práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/56931 |
Keywords: | alternativní stravovací styly;děti;základní školy;výživová doporučení;vegetariánství;veganství;raw strava;dělená strava;makrobiotika;stravovací návyky;stravovací preference |
Keywords in different language: | alternative eating styles;children;elementary schools;nutritional recommendations;vegetarianism;veganism;raw food diet;food combining;macrobiotics;eating habits;nutritional preferences |
Abstract: | Tato diplomová práce se zabývá problematikou alternativních stravovacích stylů u dětí na základních školách. V teoretické části práce je popsán vývoj stravovacích zvyklostí, stravovací návyky a faktory ovlivňující stravování dětí. Jsou také diskutována výživová doporučení a zásady racionální stravy. Další část je věnována jednotlivým alternativním stravovacím stylům, konkrétně vegetariánství/veganství, raw strava, dělená strava a makrobiotika. V praktické části práce je proveden deskriptivní výzkum s cílem zjistit frekvenci výskytu prvků alternativních stravovacích stylů u dětí na základních školách. Výsledky výzkumu přinášejí nové poznatky do diskuse o stravování dětí v současné společnosti. |
Abstract in different language: | This thesis examines the issue of alternative eating styles among children in elementary schools. The theoretical part of the thesis describes the development of eating habits, eating preferences, and factors influencing dietary choices. It also discusses nutritional recommendations and principles of rational nutrition. Another section focuses on various alternative eating styles, such as vegetarianism/veganism, raw food diet, food combining, and macrobiotics. In the practical part, a descriptive study is conducted to determine the frequency of alternative eating styles elements among children at elementary schools. The research results contribute new insights to the discussion on children's nutrition in contemporary society. |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení |
Appears in Collections: | Diplomové práce / Theses (KPG) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
DIPLOMOVA_ PRA_CE_FINAL_224.pdf | Plný text práce | 2,5 MB | Adobe PDF | View/Open |
SLICHTOVA Anna-hodnoceni vedouciho DP-2024.pdf | Posudek vedoucího práce | 217,46 kB | Adobe PDF | View/Open |
Slichtova NvzMgr.VkZ-DP-oponent-2024.pdf | Posudek oponenta práce | 188,92 kB | Adobe PDF | View/Open |
Slichtova A..pdf | Průběh obhajoby práce | 40,17 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/56931
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.