Title: Stravovací a pitný režim v den utkání na úrovni výkonnostního fotbalu
Other Titles: Eating and drinking regime on the match day at the level of performance football
Authors: Voves, Petr
Advisor: Votík Jaromír, Doc. PaedDr. CSc.
Referee: Charvát Luboš, Mgr.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/57197
Keywords: stravování;pitný režim;výkonnostní fotbal
Keywords in different language: eating;drinking;performance football
Abstract: Téma bakalářské práce se zaobírá problematiku stravovacího a pitného režimu fotbalistů na výkonnostní úrovni. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části se práce věnuje teoretickému přehledu, kde jsme provedli syntézu dostupných poznatků o stravování a pitném režimu v kontextu fotbalu. Druhá část je založena na průzkumu formou ankety vlastní konstrukce. Hlavním účelem bylo sledovat a porovnat stravovací a pitný režim fotbalistů na výkonnostní úrovni. Data získaná prostřednictvím ankety byla analyzována a zpracována do grafů pro následnou komparaci výsledků. Celkem se na výzkumu podílelo 98 fotbalistů výkonnostní úrovně. Výzkumná otázka se týkala rozdílu stravování a pitného režimu při domácím a venkovním utkání. Z výsledků jsou patrné rozdíly, a to hlavně ve způsobu zajištění a času konzumace potravin. Odlišnost soutěží (Divize a ČFL) ve způsobu stravování a pitného režimu nebyla příliš velká. Největším rozdílem bylo povědomí o stravě a pití, také hlídání správného poměru makroživin a zavodnění po zápase. Získané informace hovoří o 60 % probandů, kteří si myslí, že strava ovlivní jejich výkon v den utkání. Stejný počet účastníků uvedlo, že si nějakým způsobem monitorují příjem makroživin v těle hlavně před utkáním. Jako pozitivní fakt, lze brát velké zastoupení v konzumaci doplňků výživy. Výsledky snídaní, svačin, obědů a večeří se ve velké většině lišila podle místa a hracího času Mezi nejčastější podoby svačiny patřilo ovoce, čokoláda a hroznový cukr. Co se týče pitného režimu v den utkání tak hráči před utkáním vypili 0,5 - 1 litru tekutin, po utkání o něco méně, za to po utkání zase více pro hydrataci těla v nejčastější podobě vody. Hráči uvedli častou konzumaci piva, kávy slazených nápojů a kávy, za to menší konzumaci destilátů a vína. Více jak polovina respondentů je informovaná o možných negativních či pozitivních účincích dodržování pitného režimu v den utkání.
Abstract in different language: The topic of the bachelor thesis deals with the issue of diet and drinking regime of football players at performance level. The thesis is divided into two main parts. The first part of the thesis is a theoretical review where we synthesised the available knowledge on diet and drinking in the context of football. The second part is based on a self-constructed survey. The main purpose was to observe and compare the dietary and drinking regimes of football players at the performance level. The data obtained through the survey was analysed and compiled into graphs for subsequent comparison of the results. A total of 98 performance level footballers participated in the study. The research question concerned the difference in diet and drinking during home and away matches. The results show differences, especially in the method of provision and time of food consumption. There was not much difference between the competitions (Division and CFL) in the way of eating and drinking. The biggest difference was the awareness of eating and drinking, also watching the correct macronutrient ratio and hydration after the match. The information gathered speaks to 60 per cent of probands thinking that diet will affect their performance on match day. The same number of participants said that they monitor their macronutrient intake in some way, especially before the match. As a positive fact, a large representation in the consumption of nutritional supplements can be taken. The results of breakfast, snacks, lunch and dinner varied largely by location and playing time The most common forms of snacks included fruit, chocolate and grape sugar. In terms of match day drinking, players drank 0,5 - 1 litre of fluid before the match, slightly less after the match, and more after the match to hydrate the body in the most common form of water. Players reported frequent consumption of beer, sweetened drinks and coffee, with less consumption of spirits and wine. More than half of the respondents are aware of the potential negative or positive effects of adhering to a match day drinking regime.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KTV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP - Petr Voves (2024).pdfPlný text práce1,86 MBAdobe PDFView/Open
posudek-OP-Voves-Petr-bp.pdfPosudek oponenta práce148,98 kBAdobe PDFView/Open
Voves -.pdfPosudek vedoucího práce148,67 kBAdobe PDFView/Open
Voves P..pdfPrůběh obhajoby práce34,81 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/57197

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.