Title: Židovské tradice a zvyky: Životní styl
Other Titles: The Jewish Traditions and Habits: Life Style
Authors: Sukeníková, Martina
Advisor: Demjančuková, Dagmar
Referee: Neupauer, Eduard
Issue Date: 2014
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13650
Keywords: judaismus;Tóra;kašrut;rituál;tradice;svátky;šabat;Roš ha-šana;Jom kipur;Sukot;Pesach;Šavuot;Chanuka;Purim
Keywords in different language: judaism;Thora;kashrut;ritual;tradition;holidays;sabbath;Rosh Hashanah;Yom Kippur;Sukkot;Passover;Shavuot;Hanukkah;Purim
Abstract: Tato práce je snahou o sepsání uceleného pohledu na oblast předpisů, které regulují stravování židů. Při popisu předpisů je kladen důraz na Tóru, která je v učení judaismu považována za jejich základní pramen a východisko. Další informace jsou čerpány z halachických textů, ve kterých byla rabínskými autoritami vypracována na základě přikázání Tóry řada pravidel dotýkající se oblasti židovského stravování, která mají provázet život věřícího žida. Práce je rozdělena na dvě kapitoly, přičemž první kapitola poskytuje základní přehled zdrojů, ve kterých lze nalézt předpisy regulující stravování židů, dále se zabývá vysvětlením obecných principů kašrutu, objasněním jeho základních pojmů a rituály židovské domácnosti. Druhá kapitola je zaměřena na období svátečních dnů, neboť právě o svátcích je nejvíce patrný duchovní rozměr pokrmů, kdy jejich příprava a požívání se stávají náboženským obřadem obdobně jako modlitba.
Abstract in different language: The Thesis aims at drawing a comprehensive view of rules that regulate eating of Jewish people. When describing the rules, emphasis is put on the Torah which is considered their basis and main resource in Judaism. Additional information has been drawn from halakhic texts in which numerous rules covering the issue of Jewish eating had been developed by rabbi authorities on the basis of the commandments of the Torah that are supposed to accompany lives of believing Jewish people. The Thesis is divided in two chapters whereas the first chapter provides a general overview of resources containing rules regulating the eating of the Jewish people, further it deals with the explanation of general principles of Kashrut, clarification of its basic concepts and rituals of a Jewish household. The second chapter is focused on festive days since the spiritual dimension of food is the most evident during holidays when their preparation and consumption become a religious ritual similarly like a prayer.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP_Sukenikova.pdfPlný text práce1,84 MBAdobe PDFView/Open
sukenikova_demjancukova.pdfPosudek vedoucího práce104,26 kBAdobe PDFView/Open
sukenikova_neupauer.pdfPosudek oponenta práce89,22 kBAdobe PDFView/Open
O_sukenikova.pdfPrůběh obhajoby práce75,38 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/13650

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.