Title: Jazyk kuchařského spisu 18. století
Other Titles: Language of culinary text from 18th century
Authors: Doležalová, Lenka
Advisor: Chýlová, Helena
Referee: Holub, Zbyněk
Issue Date: 2014
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/14181
Keywords: kuchařský spis z 18. století;popis pracovního návodu;recept;jazyk 18. století;čeština doby střední
Keywords in different language: culinary files from 18th century;description of working manual;recipe;language of 18th century;czech languages of middle period
Abstract: Diplomová práce se zabývá analýzou kuchařských spisů z 18. století. Cílem práce bylo porovnat jazykovou stránku kuchařských spisů s charakteristickými rysy jazyka této doby. Zabývali jsme se všemi jazykovými rovinami, především ale rovinou foneticko-fonologickou, morfologickou a lexikální. Zbývajícím rovinám (grafické, syntaktické, stylistické) jsme se věnovali stručněji. Součástí analýzy každé roviny jsou příklady nalezené v textu a dílčí hodnocení.
Abstract in different language: This dissertation deals with analysis of culinary files from 18th century. The goal of this work was to compare language of those files with characteristic traits of language of that age. We were dealing with all linguistic levels, but mainly phonetical-phonological, morphological and lexical level. Remaining levels (graphical, syntactical, stylistic) we pursued more briefly. Component of analysis of every level are examples found in texts and partial evaluation.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KČJ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DP_Dolezalova.pdfPlný text práce1,09 MBAdobe PDFView/Open
dolezalova_chylova.pdfPosudek vedoucího práce458,51 kBAdobe PDFView/Open
dolezalova_holub.pdfPosudek oponenta práce81,54 kBAdobe PDFView/Open
dolezalova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce213,19 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/14181

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.