Název: Jazyk kuchařského spisu 18. století
Další názvy: Language of culinary text from 18th century
Autoři: Doležalová, Lenka
Vedoucí práce/školitel: Chýlová, Helena
Oponent: Holub, Zbyněk
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/14181
Klíčová slova: kuchařský spis z 18. století;popis pracovního návodu;recept;jazyk 18. století;čeština doby střední
Klíčová slova v dalším jazyce: culinary files from 18th century;description of working manual;recipe;language of 18th century;czech languages of middle period
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá analýzou kuchařských spisů z 18. století. Cílem práce bylo porovnat jazykovou stránku kuchařských spisů s charakteristickými rysy jazyka této doby. Zabývali jsme se všemi jazykovými rovinami, především ale rovinou foneticko-fonologickou, morfologickou a lexikální. Zbývajícím rovinám (grafické, syntaktické, stylistické) jsme se věnovali stručněji. Součástí analýzy každé roviny jsou příklady nalezené v textu a dílčí hodnocení.
Abstrakt v dalším jazyce: This dissertation deals with analysis of culinary files from 18th century. The goal of this work was to compare language of those files with characteristic traits of language of that age. We were dealing with all linguistic levels, but mainly phonetical-phonological, morphological and lexical level. Remaining levels (graphical, syntactical, stylistic) we pursued more briefly. Component of analysis of every level are examples found in texts and partial evaluation.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KČJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Dolezalova.pdfPlný text práce1,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
dolezalova_chylova.pdfPosudek vedoucího práce458,51 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
dolezalova_holub.pdfPosudek oponenta práce81,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
dolezalova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce213,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/14181

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.