Title: Významná umělecká osobnost plzeňského regionu: architekt Hanuš Zápal
Other Titles: Important art individuality from pilsen region: architect Hanuš Zápal
Authors: Švugerová, Kateřina
Advisor: Souček, Jan
Referee: Lukavský, Jindřich
Issue Date: 2012
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/2394
Keywords: Hanuš Zápal;architektura;meziválečná architektura;Plzeň;architektura školních budov;sociální stavby
Keywords in different language: Hanuš Zápal;architecture;interwar architecture;Pilsen;architecture school buildings;social buildings
Abstract: Architekt Hanuš Zápal vytvořil za svého působení ve službách města Plzně řadu návrhů budov pro nejrůznější účely. Kromě školských staveb byly vytvořeny podle jeho návrhů bytové domy, domy pro sociální péči, obytné domy, tedy řada staveb ryze účelových, ale i řada staveb výrazně osobního charakteru. Hanuš Zápal nebyl pouze projektantem ve službách úředních, ale i architektem, který samostatně pracoval i ve výslužbě, o kterou byl nucen vzhledem k zdravotnímu stavu požádat. Hanuš Zápal jako osobnost se také zajímal o politické a kulturní dění ve ?své? Plzni. Jeho dílo navazovalo na kontext meziválečné architektury nejen Československé, ale i mezinárodní. Stal se tak spolu tvořitelem meziválečné Plzně.
Abstract in different language: Architect Hanuš Zápal created in the service of the City of Plzeň (Pilsen) building a great number of proposals for various purposes. In addition to school buildings which were built according to his designs, there were many residential homes, houses for social care, residential homes and great number of significant buildings of a personal nature belonging to his works. Hanuš Zápal was not only in the service man of the official designer, but also the architect who worked independently even in retirement, he was forced to because of the illness to ask. Hanuš Zápal as a person interested in political and cultural events in "his" Pilsen. His work drew on not only the architectural context of inter-war Czechoslovakia, but also international. He became the cobuilder of Pilsen City between the World wars.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KVK)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diplomova prace Svugerova.pdfPlný text práce3,51 MBAdobe PDFView/Open
Svugerova - posudek ved.pdfPosudek vedoucího práce1,27 MBAdobe PDFView/Open
Svugerova - posudek opon.pdfPosudek oponenta práce1,38 MBAdobe PDFView/Open
Svugerova - prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce471,49 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/2394

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.