Title: Spiritualita v současném českém výtvarném umění na příkladu Karlovarského regionu
Other Titles: Spirituality in Contemporary Czech Art at the Example of the Karlovy vary Rigion
Authors: Klsáková, Ivana
Advisor: Ševčík Miloš, PhDr. Ph.D.
Referee: Blahutková Daniela, Mgr. Ph.D.
Issue Date: 2017
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/26782
Keywords: karlovarský region;kontinuita;spiritualita;výtvarné umění
Keywords in different language: carlsbad region;continuity;spirituality;fine arts
Abstract: Bakalářská práce se zabývá spiritualitou v současném českém výtvarném umění na příkladu karlovarského regionu s přihlédnutím ke specifickému poválečnému vývoji v oblasti. V základní rovině je sledováno současně několik poloh. Jednak stav religiozity v kraji silně ovlivněný výměnou obyvatelstva po 2. světové válce v souvislosti s odsunem části německého obyvatelstva z českého pohraničí, dále jsou představeny projevy spirituality v současném výtvarném umění obecně, či spíše některé formy a možnosti v oblasti duchovně založeného současného výtvarného umění. Na závěr je nastíněna situace v regionálním výtvarném umění zasaženém přerušením kontinuity a na konkrétním příkladu Jiřího Juna, Františka Stekera, Bořivoje Hořínka a Heřmana Kouby je přiblížena přítomnost duchovních aspektů v regionálním umění Karlovarska po roce 1989.
Abstract in different language: The work focuses on spirituality in contemporary Czech art shown on the example of Carlsbad region and its specific post-war development. At basic level it pursues several issues. The first is the state of religiosity in the region strongly influenced by the exchange of inhabitants after World War II. when a part of German population was expelled from Czech borderlands. Next are presented manifestations of spirituality in contemporary fine arts or more likely forms and options in spiritually based art sphere. Lastly it is outlined how the situation in regional fine arts is affected by the interruption of continuity. The presence of spiritual aspects in the Carlsbad region's art after 1989 is demonstrated by specific examples by local artists Jiří Jun, František Steker, Bořivoj Hořínek a Heřman Kouba.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bakalarska prace, Ivana Klsakova, Spiritualita v soucasnem ceskem vytvarnem umeni na prikladu Karlovarskeho regionu, 2017, HUM.pdfPlný text práce1,31 MBAdobe PDFView/Open
klsakova_sevcik.pdfPosudek vedoucího práce601,49 kBAdobe PDFView/Open
klsakova_blahutkova.pdfPosudek oponenta práce712,76 kBAdobe PDFView/Open
klsakova_O.pdfPrůběh obhajoby práce402,46 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/26782

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.