Název: Monetární politika v malé otevřené ekonomice
Další názvy: Monetary policy in a small open economy
Autoři: Hruška, Jakub
Vedoucí práce/školitel: Tesařová Vendula, Ing. Ph.D.
Oponent: Martinčík David, JUDr. Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43562
Klíčová slova: monetární politika;devizové intervence;česká národní banka;makroekonomické ukazatele
Klíčová slova v dalším jazyce: monetary policy;foreign exchange intervention;czech national bank;macroeconomic indicators
Abstrakt: Předmětem této diplomové práce je analýza devizových intervencí České národní banky z let 2013-2017 a jejich dopad na českou ekonomiku. První kapitola je zaměřena na vymezení pojmů bankovní systém a centrální banka. Druhá kapitola pojednává o monetární politice, o jejích nástrojích a o kanálech, skrze které centrální banka dosahuje stanovené cíle. Třetí kapitola se zaměřuje na analýzu stavu ekonomiky před zahájením devizových intervencí a na zhodnocení makroekonomických ukazatelů, které podle tehdejšího guvernéra ČNB vedly k rozhodnutí o přijetí kurzového závazku. Čtvrtá kapitola se zabývá analýzou makroekonomických ukazatelů a výsledků hospodaření ČNB v souvislosti s devizovými intervencemi. Závěrem práce je zhodnocení reálných, ale i potenciálních dopadů devizových intervencí na českou ekonomiku.
Abstrakt v dalším jazyce: The objective of the thesis is to analyze foreign exchange intervention of the Czech National bank between years 2013-2017 and its impact on the Czech economy. The first chapter is oriented towards the definition of the terms of bank and banking system. The second chapter is focused on the monetary policy and its tools and channels through which the National Bank is achieving its goals. The following chapter includes the analysis of the condition of the economy before the foreign exchange intervention was launched and on the evaluation of macroeconomic indicators that were important for its launching according to the then governor of the Czech National Bank. The fourth chapter is focusing on the analysis of macroeconomic indicators during the foreign exchange intervention. In the fifth and last chapter the potentional and real impacts of the foreign exchange intervention on the Czech economy are evaluated.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Hruska_Jakub.pdfPlný text práce2,06 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Hruska_VP.pdfPosudek vedoucího práce235,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Hruska_OP.pdfPosudek oponenta práce130,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Hruska.pdfPrůběh obhajoby práce113,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43562

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.