Název: Postoje k rozvodům a jejich změna v čase a prostoru
Další názvy: Attitudes toward divorce and their change in time and space
Autoři: Tumpachová, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Štípková Martina, Mgr. Ph.D.
Oponent: Jeřábek Hynek, Prof. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43918
Klíčová slova: rozvod;rozvodovost;postoje k rozvodům;religiozita;gender;vzdělání;rodinné chování
Klíčová slova v dalším jazyce: divorce;divorce rate;attitudes toward divorce;religiosity;gender;education;family behavior
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá trendy v postojích k rozvodům v Evropě. Tuto problematiku považuji za důležitou, protože rozvod může výrazně ovlivnit kvalitu života členů rozvedených rodin. Rozvodovost dlouhodobě roste a s tím roste i zkušenost lidí s důsledky rozvodu. Cílem této práce bylo proto zjistit, jak se v posledních desetiletích měnily postoje k rozvodům v evropských zemích a které generace jsou nositeli této změny. Provedla jsem kvantitativní analýzu sekundárních dat z Evropské studie hodnot z let 1981-2017. Konkrétně jsem zkoumala, jestli se změnily postoje k rozvodům na základě výměny generací nebo jestli dochází ke změně napříč generacemi. V analýze také zohledňuji další faktory, které mohou ovlivňovat postoje k rozvodům, jako je gender, vzdělání či religiozita.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis focuses on trends in attitudes toward divorce in Europe. I consider this issue to be important because divorce can significantly affect the quality of life of members of divorced families. The divorce rate has been growing for a long time and with it the experience of people with the consequences of divorce. The aim of this work was therefore to find out how attitudes toward divorce in European countries have changed in recent decades and which generations are the bearers of this change. I performed a quantitative analysis of secondary data from the European Values Study from 1981-2017. Specifically, I examined whether attitudes toward divorce have changed as a result of generational change or whether there is a change across generations. In the analysis, I also take into account other factors that may influence attitudes toward divorce, such as gender, education or religiosity.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Tumpachova.pdfPlný text práce755,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Katerina Tumpachova - posudek oponenta Hynek Jerabek.pdfPosudek oponenta práce6,07 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek_ved_tumpachova.pdfPosudek vedoucího práce92,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Tumpachova.PDFPrůběh obhajoby práce441,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43918

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.