Název: Efektivita distanční výuky během pandemie covid-19
Autoři: Kohout, Jiří
Buršíková, Dana
Frank, Jan
Lukavský, Jindřich
Masopust, Pavel
Motlíková, Iva
Rohlíková, Lucie
Slavík, Jan
Stacke, Václav
Vejvodová, Jana
Voltrová, Michaela
Citace zdrojového dokumentu: Inovace a technologie ve vzdělávání: časopis o nových metodách a inovacích v technickém a přírodovědném vzdělávání. 2021, č. 2, s. 4-14.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta pedagogická
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://olympiadatechniky.cz/wp-content/uploads/2021/12/Itev_2_2021.pdf
http://hdl.handle.net/11025/46507
Klíčová slova: efektivita;distanční vzdělávání;pandemie covid-19
Klíčová slova v dalším jazyce: effectiveness;distance learning;covid-19 pandemic;learning loss
Abstrakt: Probíhající pandemie covid-19 ovlivňuje od jara 2020 významným způsobem vzdělávání po celém světě, a to především z důvodu nucených uzávěr školy a následného přechodu na distanční výuku. Cílem prezentované přehledové studie je shrnout aktuální poznatky ohledně efektivity této distanční výuky globálně a specificky v kontextu České republiky. Některé metodologické aspekty problematiky související hlavně s klíčovým konceptem učebních ztrát (learning loss) jsou diskutovány s ohledem na dřívější výzkum o efektivitě distančního vzdělávání před pandemií. V závěrečné části je představen náš přístup k výzkumu tohoto fenoménu založený na komplexní evaluaci. V ní bereme v úvahu to, jak vnímají efektivitu různých forem distanční výuky učitelé a žáci, stejně jako specifika různých předmětů (český jazyk, fyzika, matematika, německý jazyk a zeměpis).
Abstrakt v dalším jazyce: Since spring 2020, the ongoing covid-19 pandemic has significantly influenced education worldwide due to forced school closures and the necessity to switch to distance learning. The aim of the presented review study is to summarize recent findings regarding effectiveness of such distance learning worldwide and specifically in the Czech Republic. Some methodological issues connected mainly with the key concept of learning loss are discussed with respect to previous research on effectiveness of distance learning before pandemic. Our research approach to this topic is based on complex evaluation and takes into account the effectiveness of different forms of distance learning as perceived by both teachers and learners. We also take into consideration specifics of various subjects (Czech language, German language, geography, mathematics, and physics).
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KČJ)
Články / Articles (CBG)
Články / Articles (KVK)
Články / Articles (KVD)
Články / Articles (KNJ)
Články / Articles (KPS)
Články / Articles (KMT)
Číslo 2 (2021)
Číslo 2 (2021)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Itev_2_2021-4-14.pdfPlný text268,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/46507

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.