Název: | Regionální potravina z pohledu spotřebitele v Plzeňském kraji |
Další názvy: | Consumer Perception of Regional Food in Pilsen Region |
Autoři: | Bártová, Lucie |
Vedoucí práce/školitel: | Hommerová Dita, Ing. Ph.D., MBA |
Oponent: | Sadílek Tomáš, Ing. Ph.D. |
Datum vydání: | 2022 |
Nakladatel: | Západočeská univerzita v Plzni |
Typ dokumentu: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/47963 |
Klíčová slova: | spotřebitel;povědomí;regionální potraviny;značky kvality potravin;regionální potravina;plzeňský kraj |
Klíčová slova v dalším jazyce: | consumer;awareness;regional food;marketing;food quality labels;pilsen region |
Abstrakt: | Tato bakalářská práce se zaměřuje na vnímání a znalost spotřebitelů v oblasti regionálních potravin s ohledem na značku kvality potravin "Regionální potravina". Cílem práce bylo zjistit, jaké je povědomí spotřebitelů o této značce na dvou vybraných akcích v Plzeňském kraji. Na základě porovnání a vyhodnocení výsledků z obou akcí byla představena návrhová opatření, jakými by bylo možné povědomí spotřebitelů v daném kraji zvýšit či zlepšit. Pro naplnění stanoveného cíle se v rámci praktické části realizoval kvantitativní výzkum za použití metody dotazníkového šetření. Osobní dotazování spotřebitelů se uskutečnilo na akci Farmářské trhy v Plzni a Slavnosti jablek v Nebílovech. Z hlavních zjištění výzkumu plyne, že většina respondentů na obou akcích znala značku "Regionální potravina", ovšem pouze malá část z nich si ji byla schopna spojit s konkrétním oceněným výrobkem. Návrhová opatření mohou pozitivně ovlivnit konzumní myšlení či chování spotřebitelů a přispět k jejich vyšší informovanosti na poli značek kvality potravin. |
Abstrakt v dalším jazyce: | This bachelor thesis is focused on the perception and awareness of consumers in the area of regional food with regard to food quality label "Regionální potravina". The aim of this work was to analyse the level of consumer awareness of this issue at two selected events in the Pilsen region. Based on the comparison and evaluation of the results of both events, recommended proposals were presented on, how can be awareness of consumers in Pilsen region increased or improved. In order to fulfill the set goal, quantitative research was carried out within the practical part for the use of questionnaire survey method. Personal questioning of consumers took place at the events "Farmářské trhy v Plzni" and "Slavnosti jablek v Nebílovech". The main findings of the research show that most respondents at both events knew the food quality mark "Regionální potravina", but only a small part of them was able to give an example of particular labeled product. The recommended proposals can positively influence the consumer mindset or behavior and contribute to higher awareness in the field of food quality marks. |
Práva: | Plný text práce je přístupný bez omezení |
Vyskytuje se v kolekcích: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMO) |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
BP_Bartova.pdf | Plný text práce | 1,16 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Bartova_Lucie_v.pdf | Posudek vedoucího práce | 97,34 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Bartova_Lucie_o.pdf | Posudek oponenta práce | 221,56 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdf | Průběh obhajoby práce | 31,54 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/47963
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.