Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMudrochová Radka, Mgr. et Mgr. Ph.D.
dc.contributor.authorKollarčíková, Jana
dc.contributor.refereeFenclová Marie, Doc. PhDr. CSc.
dc.date.accepted2022-6-1
dc.date.accessioned2022-06-20T10:21:43Z-
dc.date.available2021-5-17
dc.date.available2022-06-20T10:21:43Z-
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-4-30
dc.identifier88347
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/48357-
dc.description.abstractDiplomová práce se zaměřuje na francouzské přejímky z oblasti gastronomie v současném českém lexiku. Práce se zprvu zaobírá tematikou přejímání cizích slov obecně. Poté konkrétněji charakterizuje galicismy, které byly přejaty do českého jazyka v průběhu historie, a nakonec vymezuje přejímky z oblasti gastronomie. Vybraný a definovaný korpus přejatých slov je následně podroben hlubší lingvistické analýze. Zejména bude zkoumána a hodnocena povaha galicismů z pohledu morfologického a fonetického, tedy především jejich adaptace a integrace v českém jazyce. Pozornost bude také ale zaměřena na jejich četnost a frekvenci užití, případně znalost a používání ze strany rodilých mluvčí. Hlavním cílem práce je ilustrovat postavení francouzského lexika z oblasti gastronomie v současné češtině a jeho formy integrace.cs
dc.format106 s. (170 000 znaků)
dc.language.isocs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plzni
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení
dc.subjectpřejímky - francouzské přejímky - galicismy - lexikální přejímky - adaptace přejímek - gastronomie - didaktika - korpusová lingvistika - komparativní lingvistikacs
dc.titleGalicismy z oblasti gastronomie v současné češtiněcs
dc.typediplomová práce
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-levelNavazující
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická
dc.thesis.degree-programUčitelství francouzštiny pro střední školy
dc.description.resultObhájeno
dc.description.abstract-translatedThe thesis focuses on French loanwords from the field of gastronomy in contemporary Czech lexis. The thesis first deals with the topic of foreign word adoption in general. It then characterizes more specifically the gallicisms that have been adopted into the Czech language throughout history, and finally defines adoptions from the field of gastronomy. The selected and defined corpus of adopted words is then subjected to a deeper linguistic analysis. In particular, the nature of gallicisms will be examined and evaluated from the morphological and phonetic point of view, i.e. especially their adaptation and integration in the Czech language. However, attention will also be devoted to their frequency of use, or native speakers and their knowledge and use of certain gallicisms. The main aim of the thesis is to illustrate the position of French lexis in the field of gastronomy in contemporary Czech and its forms of integration.en
dc.subject.translatedloanwords - french loanwords - gallicisms - lexical borrowing - adaptation of loanwords - gastronomy - didactics - corpus linguistics - comparative linguisticsen
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KRO)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DP_Kollarcikova.pdfPlný text práce2,24 MBAdobe PDFView/Open
Kollarcikova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce509,61 kBAdobe PDFView/Open
Kollarcikova - oponent.pdfPosudek oponenta práce604,2 kBAdobe PDFView/Open
Kollarcikova - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce282,78 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/48357

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.