Název: Analýza přístupů k autonomnímu přistání dronu na plošině
Další názvy: Analysis of Approaches to Autonomous Drone Landing on a Platform
Autoři: Kovář, Jan
Vedoucí práce/školitel: Neduchal Petr, Ing. Ph.D.
Oponent: Bouček Zdeněk, Ing.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55118
Klíčová slova: bezpilotní letouny;uav;přistávací plochy;detekce;simulace;autonomní přistání;aruco značky.
Klíčová slova v dalším jazyce: unmanned aerial vehicles (uavs);landing platforms;detection;simulation;autonomous landing;aruco markers.
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá analýzou přístupů k autonomnímu přistání dronů na plošině. Výzkum je zaměřen na bezpilotní letouny a jejich široké spektrum využití v různých oblastech. Hlavním cílem je prozkoumat různé metody detekce bezpečné přistávací plochy, včetně využití kamer, LiDARu a jejich kombinace. Dalším cílem je zkoumat autonomní přistání dronů pomocí simulace. Práce obsahuje teorii bezpilotních letounů, jejich klasifikaci a způsoby ovládání. Dále jsou popsány různé typy přistávacích ploch a metody detekce bezpečné plochy. Pro testování a výzkum je využito simulačního prostředí s použitím ArUco značek pro detekci plochy. Výsledky práce poskytují cenné poznatky pro další výzkum a zdokonalování autonomních systémů pro přistání dronů na plošině.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor's thesis deals with the analysis of approaches to autonomous landing of drones on a platform. The research focuses on unmanned aerial vehicles and their wide range of applications in various fields. The main objective is to explore various methods for detecting a safe landing area, including the use of cameras, LiDAR, and their combination. Another goal is to examine autonomous drone landing through simulation. The thesis includes the theory of unmanned aerial vehicles, their classifi- cation, and methods of control. It further describes different types of landing platforms and methods for detecting a safe landing area. For testing and re- search purposes, a simulation environment is utilized, using ArUco markers for platform detection. The results of this work provide valuable insights for further research and improvement of autonomous systems for drone landings on platforms.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KKY)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Analyza pristupu k autonomnimu pristani dronu na plosine.pdfPlný text práce4,19 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce65,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce62,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prubeh obhajoby Kovar.pdfPrůběh obhajoby práce80,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55118

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.