Title: Wagnerova skupina: nástroj ruského hybridního působení nebo svébytný aktér?
Authors: Hruban, Pavel
Advisor: Rod Zdeněk, Mgr.
Referee: Plundrich Miroslav, Mgr.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55867
Keywords: wagnerova skupina;soukromé vojenské organizace;hybridní působení;rusko;ukrajina;sýrie;afrika
Keywords in different language: the wagner group;private military companies;hybrid interference;russia;ukraine;syria;africa
Abstract: Cílem této bakalářské práce je objasnit, zdali je Wagnerova skupina soukromou vojenskou organizací, která operuje svébytně a nezávisle na Rusku, anebo zdali se jedná o nástroj ruského hybridního působení, kterým Rusko ve světě hájí své zájmy. Existují podezření, že Kreml tuto organizaci využívá k působení v šedé zóně hybridního válčení. Rusko se případným využitím Wagnerovy skupiny může vyhnout přímé odpovědnosti za akce v cizích zemích, které by mohly vést k porušení mezinárodního práva. Tato práce je vypracována ve formě případové studie. Výzkum je zaměřen na jednotlivé státy, ve kterých Wagnerova skupina působila nebo stále působí a na aktivity, které v těchto státech vykonává. Ve vybraných státech bude práce analyzovat počínání Wagnerovy skupiny a zároveň to, zdali je možné najít propojení se zájmy Kremlu. Práce se při výzkumu zaměří na časový úsek mezi lety 2014 a 2023.
Abstract in different language: This bachelor thesis concentrates on the Wagner group and it´s operations in Ukraine, Syria, Libya, Sudan, CAR and Mali. It seeks to find out whether the Wagner group conducted these operations alone or whether the group served as a hybrid tool of the Russian state. The group is suspected to be a shadowy army that serves as an effective hybrid tool of the Kremlin and protects it´s interests in many foreign countries. By using the Wagner group, Russia can fulfill some of it´s international goals whitout a direct state intervention. The thesis is a case study that analyzes the activites of the Wagner group in the mentioned states between 2014 and 2023.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bakalarska-prace- Pavel Hruban.pdfPlný text práce391,45 kBAdobe PDFView/Open
Hruban_BP_op.docxPosudek oponenta práce128,43 kBMicrosoft Word XMLView/Open
Hruban_BP_ved.docxPosudek vedoucího práce127,45 kBMicrosoft Word XMLView/Open
hruban.pdfPrůběh obhajoby práce212,22 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/55867

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.