Title: Těžká manuální práce v hutních provozech a její dopady na pohybový aparát
Other Titles: Hard manual work in metallurgical plants and its impact on musculoskeletal system
Authors: Plecitá, Daniela
Advisor: Stašková Šárka, Mgr.
Referee: Mik Patrik, Mgr. Bc. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56262
Keywords: chronické přetěžování;syndrom karpálního tunelu;epikondylitida;hutní provoz;fyzická zátěž;vibrace
Keywords in different language: chronic overwork;carpal tunnel syndrome;epicondylitis;metallurgical plant;physical load;vibration
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá dopady těžké manuální práce na pohybový aparát se sou-středěním zejména na oblast loketního kloubu a zápěstí. Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit pracovní podmínky a míru dopadů těžké manuální práce na pohybový aparát v hutních provozech a zároveň navrhnout případná preventivní opatření, jak v rámci pri-mární, tak sekundární prevence. Mezi zmíněné negativní vlivy působící na pohybový apa-rát byly zařazeny faktory jako: fyzická zátěž, pracovní poloha, hluk a klimatické podmín-ky (teplota, vlhkost vzduchu, osvětlení apod.), protože ty se spolu s manuální prací podílí na negativním ovlivňování lidského organismu. Práce se zabývá výhradně pozicí hutníka u šachtové pece, která se označuje za fyzicky nejnáročnější ve zvoleném hutním provozu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá bližším popisem pracovních podmínek v hutních provozech, častými nemocemi z povolání, ergo-nomií pracovního místa a primární a sekundární prevencí. V praktické části bylo pro zjiš-tění výsledků provedeno dotazníkové šetření se zaměřením na zdravotní komplikace v oblastech, které jsou vlivem manuálně náročné práce a vibrací často postiženy a dlou-hodobě přetíženy kvůli nedostatečné adaptaci na příliš velkou zátěž. Zároveň byla ode-brána anamnéza u sedmi z 32 pracovníků účastnících se výzkumu a provedeno základní vyšetření týkající se nejčastěji postižených segmentů (loketní kloub a zápěstí). Ve výsledku bylo zjištěno, že většina podmínek odpovídá stanoveným hygienickým limi-tům, ale ani tak se bohužel jisté náročnosti práce nelze vyhnout, a proto je součástí této bakalářské práce základní poučení o primární a sekundární prevenci chronického poško-zování pohybového aparátu. Jako řešení nebyla doporučena možnost docházet na pravi-delné rehabilitace, jelikož taková nabídka byla v minulosti učiněna a nebyla zaměstnanci využívána. Je tedy nutno do budoucna upravit pracovní prostředí či náročnost práce (co největší automatizací provozu) anebo podpořit dané pracoviště novými zaměstnanci, aby se mohli častěji v úkonech střídat a zároveň měli častější přestávky.
Abstract in different language: This bachelor's thesis deals with the consequences of heavy manual work on the musculo-skeletal system, especially on the elbow and carpal joint. The objective of this bachelor's thesis was to analyse working conditions and the impact of heavy manual work in metal-lurgical plants and also suggest possible primary and secondary preventive measures. In-cluded negative influences on the musculoskeletal system are physical load, working posi-tion, noise and climatic conditions (temperature, humidity, lighting, etc.), because they participate in influencing the human body as well as the manual work. This bachelor's thesis deals exclusively with the position of metallurgist placed at the shaft furnace, which is supposed to be the most physically demanding in this metallurgical plant. The thesis is divided into the theoretical and practical part. The theoretical part deals with more detailed description of the working conditions in metallurgical plants, frequent oc-cupational diseases, ergonomics of the working position and primary and secondary pre-ventive measures. In the practical part, a questionnaire was made, which was focused on health complications in the regions that are often affected by heavy manual work and vi-bration and are chronically overloaded due to insufficient adaptation on great physical load. Also, 7 of 32 patients that took part in the study were asked about their medical his-tory and were examined. The examination was focused on frequently affected regions (cubital and carpal joint). As a result, it was discovered, that most of the conditions correspond with the hygienic limits, although there is still a great need of using heavy manual work. Therefore, there is a chapter dedicated to primary and secondary preventive measures in dealing with chronic damaging of the musculoskeletal system in this thesis. The possibility of seeing a physical therapist was not suggested, because this offer was made in the past and was not used by the workers. Therefore, it is important to adjust the working environment or the de-mandingness of the work (by automation of the working environment as much as possi-ble). Another solution could be hiring more workers so they could switch their working positions more often and could have more work breaks.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Plecita_Daniela_FYT_BP.pdfPlný text práce2,41 MBAdobe PDFView/Open
1_BP_VEDOUCI_POSUDEK Plecita.pdfPosudek vedoucího práce296,88 kBAdobe PDFView/Open
2_Oponent Plecita_Daniela.pdfPosudek oponenta práce332,41 kBAdobe PDFView/Open
Plecita.pdfPrůběh obhajoby práce100,33 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/56262

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.