Název: Analýza úlohy lokalizace kontaktu rotor/stator v parních turbinách
Další názvy: Rotor/stator contact localization problem analysis in steam turbines
Autoři: Bouberle, Antonín
Vedoucí práce/školitel: Liška, Jindřich
Datum vydání: 2012
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/5849
Klíčová slova: Rotor;parní turbína;rotorový stend;rubbing;vlnění;první harmonická frekvence;subharmonická složka;spektrogram.
Klíčová slova v dalším jazyce: Rotor;steam turbine;rotor stand;rubbing;waves;first harmonic frequency;sub-harmonic frequency;spectrogram.
Abstrakt: Stále rostoucí ekonomické a bezpečnostní požadavky donutily energetický průmysl ke zdokonalování zařízení pro výrobu elektrické energie. Tato bakalářská práce se podrobně zabývá problematikou lokalizace místa kontaktu rotující a stacionární části parní turbíny. Včasné odhalení místa kontaktu zabraňuje snižování účinnosti stroje. V práci je podrobně popsána analýza a způsob lokalizace místa kontaktu v datech získaných z rotorového stendu a z turbín používaných v provozu. Dále je zde popsán experiment včetně jeho vyhodnocení, který byl proveden na stojícím rotoru (bez rotace). Při analýze dat je v práci využíváno krátkodobé Fourierovy transformace.
Abstrakt v dalším jazyce: The ever-growing economical and safety demands have forced the electric power industry to keep perfecting electric generating machines. This Bachelor's thesis takes a detailed look at localizing the contact (rubbing) area of the rotating and the stationary parts of steam turbine. Early detection of the contact area prevents a drop in efficiency. This work uses data from rotor stand and turbines used in everyday operation to offer a detailed analysis of the contact area as well as the way of its localization. The thesis includes a stationary rotor experiment (zero rotational speed) and its evaluation. Short time Fourier transform is used for the analysis of the data.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KKY)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska_prace.pdfPlný text práce1,78 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
bouberle-v.pdfPosudek vedoucího práce2,03 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
bouberle-p.pdfPrůběh obhajoby práce1,25 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/5849

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.