Title: Exartikulace v kolenním kloubu
Other Titles: Knee Disarticulation
Authors: Tykal, Tomáš
Advisor: Černý Pavel, Ing. Ph.D.
Referee: Kott Otto, MUDr. CSc.
Issue Date: 2018
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/31688
Keywords: amputace dolní končetiny;exartikulace v kolenním kloubu;pahýlové lůžko;podtlakový systém;polycentrický kolenní kloub.
Keywords in different language: lower limb amputation;knee disarticulation;prosthetic socket;vacuum system;polycentric knee joint.
Abstract: Tématem této práce je exartikulace v kolenním kloubu a její následné protetické řešení. V úvodu se stručně věnuje vývoji protetiky a důvodům amputací. V navazujících kapitolách popisuje chirurgické techniky exartikulace, výhody a nevýhody vzhledem k jiným výškám amputací dolních končetin z hlediska protetiky, a zabývá se vlastnostmi amputačního pahýlu. Podstatou práce je srovnání různých způsobů protetického řešení. Používané typy pahýlových lůžek jsou představeny a posouzeny z různých hledisek, se zaměřením na jejich působení na amputační pahýl. Závěrem je v práci popsán technologický postup při zhotovení protézy.
Abstract in different language: The aim of this work is the knee disarticulation and its follow up prosthetic treatment. The beginning is dedicated to the development of the prosthetics and to the reasons for amputation. In following chapters work describes surgical techniques, advantages and disadvantages of a knee disarticulation compared to other heights of amputations, and deals with qualities of a stump. The essence of the work is a comparison of different prosthetic solutions. The currently used prosthetic sockets are presented and assessed from different viewpoints, with a focus on their effect on a stump. In the end the technological process of prosthesis producing is described.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BC_Tom_Tykal_final.pdfPlný text práce2,53 MBAdobe PDFView/Open
Tykal - posudek vedouciho prace.pdfPosudek vedoucího práce1,11 MBAdobe PDFView/Open
Tykal - oponentsky posudek.pdfPosudek oponenta práce420,36 kBAdobe PDFView/Open
BP - Tykal.pdfPrůběh obhajoby práce448,76 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/31688

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.