Název: Skončení pracovního poměru v ČR a srovnání se zahraniční právní úpravou
Další názvy: Termination of the labour contract - comparison with foreign countries
Autoři: Řeháková, Beáta
Vedoucí práce/školitel: Dittrich Michal, Mgr. Ph.D.
Oponent: Kostadinovová Ilona, Bc. et Mgr.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/37660
Klíčová slova: pracovní poměr;skončení pracovního poměru;okamžité zrušení;zaměstnanec;zaměstnavatel;výpověď;pracovní smlouva
Klíčová slova v dalším jazyce: employment;employee;employer;termination;dismissal;labour law;contract
Abstrakt: Diplomová práce se věnuje poměrně širokému tématu skončení pracovního poměru, přičemž se nevěnuje pouze právní úpravě České republiky, ale také pracovněprávní úpravě Skandinávie a nordickému právnímu systému jako takovému. Pro účely této diplomové práce srovnám naší pracovněprávní úpravu s úpravou tří zemí Skandinávie, a to Norska, Švédska a Finska, což považuji za dostatečné pro vytvoření si názoru na právní úpravu této oblastní a rovněž pro její srovnání. Toto téma jsem si zvolila, neboť skončení pracovního poměru je dnes nezbytnou součástí našich profesních životů, a je tudíž důležité znát jeho právní úpravu, a především znát ochranu, kterou naše právo slabší straně pracovního poměru, tedy zaměstnancovi, poskytuje. Diplomová práce má za cíl zkoumat také judikaturu týkající se této problematiky a reflektovat nedostatky současné právní úpravy. Z hlediska srovnání pracovního práva České republiky a zemí Skandinávie se v práci pokusím rovněž o zhodnocení právní úpravy de lege ferenda.
Abstrakt v dalším jazyce: The main topic of this thesis is the termination of employment and its comparison to Scandinavian labor law. In this thesis I mainly focused on legal system of labor law in Czech republic and how it changed by amendment of our new civil code. Our legislation is based on the fundamental principles of labor law, in particular the protection of employees as a weaker party. In the next chapter I was trying to describe how our labor law regulates the termination of employment and I focused on one-sided terminational, mainly dismissal by the employer. I have described in details every reason for which employer may terminate the employment. The employee is in a better position when it comes to dismissal because there is no specific reason for employment termination. A lot of the thesis I dedicated to case law, which allows us to see how deals with controversial issues and sometimes lack of legislation.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Rehakova_Beata, DP_Skonceni pracovniho pomeru.pdfPlný text práce825,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Rehakova-1.pdfPosudek vedoucího práce1,55 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Rehakova-2.pdfPosudek oponenta práce224,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Rehakova Beata.pdfPrůběh obhajoby práce325,23 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/37660

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.