Název: Etika v účetnictví a auditu
Další názvy: Ethics in accounting and auditing
Autoři: Fořtová, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Hinke Jana, Doc. Ing. Ph.D.
Oponent: Černá Marie, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48539
Klíčová slova: etika;profesní etika;etický kodex;neetické jednání;podvodné jednání;protiprávní jednání;účetní;auditor
Klíčová slova v dalším jazyce: ethics;professional ethics;ethical code;unethical behavior;fraud;illegal conduct;accountant;auditor
Abstrakt: Předložená diplomová práce je zaměřena na problematiku etiky v účetnictví a auditu. Hlavním cílem diplomové práce je zjistit typické případy neetického chování v podmínkách českého účetnictví, míru jejich výskytu a jaké důvody k takovému chování vedou. Literární rešerše je zpracována za použití odborné literatury a rozebírá pojmy týkající se profesní etiky, etických kodexů, podvodného a protiprávního jednání. V první části vlastního výzkumu je využita kvantitativní metoda prostřednictvím dotazníkového šetření, které se zaměřuje na etiku v účetní profesi. Druhá část výzkumu je věnována metodě kvalitativního výzkumu, kde jsou realizovány expertní rozhovory s auditory. V závěru práce jsou shrnuty výsledky provedeného dotazníkového šetření a rozhovorů.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of this Master's Thesis is focused on the ethics in accounting and auditing professions. The main objective of the work is to investigate frequent cases of unethical behavior in the context of those areas within the Czech accounting framework, evaluate its prevalence and underlying reasons. The Literature review is conducted using academic literature, and concepts of professional ethics, ethical codes, frauds and illegal conduct are discussed. The first part of the research is based on the quantitative method of data evaluation using questionnaire survey and its main focus is on the ethics within the accounting profession. In the second part, expert interviews with auditors are conducted using the qualitative data collection. Finally, the conclusion summarizes main findings of both methods.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Fortova Tereza - DP.pdfPlný text práce3,6 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Fortova_VP.pdfPosudek vedoucího práce230,01 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Fortova_OP.pdfPosudek oponenta práce344 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce31,39 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48539

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.