Název: Nepodmíněný základní příjem jako možný nástroj řešení ekonomické krize
Další názvy: Universal basic income as a possible solution for the economic crisis
Autoři: Proch, Radek
Vedoucí práce/školitel: Tesařová Vendula, Ing. Ph.D.
Oponent: Hejduková Pavlína, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48558
Klíčová slova: negativní daň z příjmu;nepodmíněný základní příjem;nezaměstnanost;rozdělení důchodů;sociální systém
Klíčová slova v dalším jazyce: negative income tax;universal basic income;unemployment;income distribution;social system
Abstrakt: Nepodmíněný základní příjem má své kořeny v historii lidstva již několik set let, přesto s ním však není většina lidí obeznámena. V důsledku vývoje v posledních dekádách se o této myšlence začíná více hovořit jako o možném řešení ekonomických krizí. Historicky proběhlo pouze několik málo experimentů v malém počtu států, které se na svém území nejenom snažily myšlenku nepodmíněného příjmu rozšířit, ale také zjistit, jaké má reálné dopady na obyvatelstvo. Úkolem této práce je podat čtenáři základní informace a historii nepodmíněného základního příjmu, analyzovat významné experimenty, které byly historicky realizovány, prokázat pozitivní přínosy nepodmíněného příjmu. Výzkum bude proveden při využití převážně zahraničních elektronických zdrojů. V případě prokazatelných výsledků bude na základě zjištěných dat proveden vlastní návrh experimentu s nepodmíněným základním příjmem na území České republiky tak, aby jej bylo možné reálně aplikovat. Pro lepší určení vhodného nastavení bude provedeno dotazníkové šetření na náhodném vzorku obyvatel.
Abstrakt v dalším jazyce: Unconditional basic income has its roots in human history for several hundred years, however most people are not familiar with it. As a result of developments in recent decades, the idea is being discussed more as a possible solution for the economic crises. Historically, there have been only a few experiments in a small number of countries that have not only tried to spread the idea of unconditional income within their territory, but also to see what real effects it has on the population. The purpose of this paper is to provide the reader with background information and history of unconditional basic income, to analyse the major experiments that have been historically implemented, and to demonstrate the positive benefits of unconditional income. The research will be conducted using mostly foreign electronic sources. In the case of proven results, the data will be used to design an experiment with unconditional basic income on the territory of the Czech Republic so that it can be realistically applied. In order to better determine the appropriate setting, a questionnaire survey will be conducted on a random sample of the population.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
K20N0038K.pdfPlný text práce2 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Proch_VP.pdfPosudek vedoucího práce226,16 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Proch_OP.pdfPosudek oponenta práce242,13 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce31,52 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48558

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.