Title: Vybrané aspekty přeshraniční fúze
Other Titles: Selected aspects of cross-border merger
Authors: Benediktová, Lucie
Advisor: Černá Marie, Ing. Ph.D.
Referee: Palacká Alena, Ing.
Issue Date: 2023
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52115
Keywords: přeshraniční fúze;zákon o přeměnách;přeměny obchodních korporací;rozhodný den;fúze;projekt přeshraniční fúze
Keywords in different language: cross-border merger;act on conversions;conversions of business corporations;decisive day;merger;cross-border merger project
Abstract: Tato diplomová práce se zaměřuje na přeshraniční fúzi. Na přeshraniční fúzi nahlíží směrem dovnitř, tj. nástupnickou společností je česká společnost. Na přeshraniční fúzi pohlíží z právního, daňového a účetního hlediska a probírá její průběh, povinnosti, které jsou s přeshraniční fúzi spojeny. Po představení těchto aspektů se diplomová práce zaměřila na čtyři příklady přeshraniční fúze. Jednou z nich je fúze známé společnosti Kofola, která fúzovala v roce 2016 se svými zahraničními dceřinými společnostmi, kde důvod k fúzi bylo usnadnění struktury skupiny Kofola. Další příklady přeshraniční fúze již ve skutečnosti neproběhly. Jde tedy o smyšlenou přeshraniční fúzi dvou společností ve třech různých variantách, které mohou nastat. Jednou se na společnosti nahlíží jako na mateřskou a dceřinou, dalším pohledem je, že společnosti mají společný jen obor podnikání.
Abstract in different language: This thesis focuses on cross-border mergers. The merger is viewed inwards, i. e. the successor company is a Czech company. It looks at the cross-border merger from legal, tax and accounting point of view and discusses its course, the obligations associated with cross-border merger. After presenting aspects, the thesis follows four examples of crossborder mergers. One of them is the merger of the well-known company Kofola, which merged in 2016 with its foreign subsidiaries, where the reason for the merger was to facilitate the structure of the Kofola group. The other examples of cross-border mergers have not actually taken place. So, it is a fictional cross-border merger of two companies in three different variants that can occur. One way the company is viewed as a mother and daughter company, another view is that the company only has a common field of business.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KFU)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DP_Vybrane aspekty preshranicni fuze.pdfPlný text práce4,3 MBAdobe PDFView/Open
DP_Benediktova_VP.pdfPosudek vedoucího práce349,4 kBAdobe PDFView/Open
DP_Benediktova_OP.pdfPosudek oponenta práce229,28 kBAdobe PDFView/Open
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce38,69 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/52115

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.