Název: Překlad odborného textu z ruštiny do češtiny. Vypracování komentáře k překladu a sestavení glosáře.
Autoři: Klepač, Marija Jurijivna
Vedoucí práce/školitel: Němcová Bohuslava, Mgr. Ph.D.
Oponent: Šestakova Anastasija, Filolog
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/54873
Klíčová slova: překlad;glosář;odborný styl;analýza textu;překladatelské metody;domácí násilí;výzkum.
Klíčová slova v dalším jazyce: translation;glossary;professional style;text analysis;translation methods;domestic violence;research.
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá překladem vybraného odborného textu " " z ruského jazyka do českého. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část práce se primárně zabývá analýzou morfologických, syntaktických, lexikálních a stylistických jazykových prostředků. Dále jsou v teoretické části představeny základní překladatelské postupy. Praktickou částí práce je překlad vybraného odborného textu a sestavení rusko-českého glosáře s odbornou terminologií. Nedílnou součástí bakalářské práce jsou dvě přílohy, ve kterých je obsažen výchozí text v ruštině a sestavený glosář.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor's thesis deals with the translation of a selected professional text from Russian into Czech. The work is divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical part of the work primarily deals with the analysis of morphological, syntactic, lexical and stylistic language devices. Furthermore, basic translation procedures are presented in the theoretical part. The practical part of the work is the translation of a selected professional text and the compilation of a Russian-Czech glossary with professional terminology. An integral part of the bachelor's thesis are two appendices, which contain the initial text in Russian and a compiled glossary.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Preklad odborneho textu z rustiny do cestiny. Vypracovani komentare k prekladu a sestaveni glosare.pdfPlný text práce6,36 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek_Klepac.pdfPosudek oponenta práce295,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klepac - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce302,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klepac - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce243,74 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54873

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.