Název: Automatická klasifikace objektů z obrazových dat
Další názvy: Automatic Image Classification
Autoři: Kölbl, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Gruber Ivan, Ing. Ph.D.
Oponent: Hrúz Marek, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55125
Klíčová slova: klasifikace;počítačové vidění;fotopasti;konvoluční neuronové sítě;vision transformer
Klíčová slova v dalším jazyce: classification;computer vision;camera traps;convolutional neural network;vision transformer
Abstrakt: V posledních letech se rozšířilo používání automatických sledovacích zařízení nazývaných fotopasti. Tyto zařízení slouží ke sběru informací potřebných ke sledování různých ekosystémů. Se získáním velkého množství dat dochází k časovému zatížení výzkumníků a k potřebě nových způsobů jak tyto data zpracovávat. V této diplomové práci se budeme zabývat použitím umělé inteligence a počítačového vidění jako nástroje k efektivnímu zpracování obrazů z fotopastí. V rámci této práce jsme se zúčastnili soutěže, z které bude k dispozici dataset obrazů zvířat vyskytujících se v národním parku ve střední Africe. V této práci využijeme modelů konvolučních neuronových sítí a Vision tranformeru pro získání klasifikovaných obrazů. Nejlepší výsledky byly dosaženy použitím ensemblu Vision tranformer modelů a dalších metod zpracování obrazu.
Abstrakt v dalším jazyce: In recent years, the use of automatic surveillance devices called camera traps has become widespread. These devices are used to collect information needed to monitor different ecosystems. With the acquisition of a large amount of data, there is a time burden on researchers and the need for new ways to process this data. This diploma thesis is dealing with the use of artificial intelligence and computer vision as a tool for effective processing of images from camera traps. In this thesis, we participate in the competition, from which an image dataset of animals occurring in a national park in Central Africa is available. To obtain classified images, we use convolutional neural network models and the Vision Transformer. The best results are achieved using an ensemble of Vision Transformer models and other image processing methods.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KKY)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diploma_thesis_Kolbl.pdfPlný text práce11,06 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce63,73 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce58,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prubeh obhajoby Kolbl.pdfPrůběh obhajoby práce80,74 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55125

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.