Title: Modelování a odhady produkčních funkcí
Other Titles: Modeling and estimation of production functions
Authors: Zábranová, Lucie
Advisor: Martinčík David, JUDr. Ing. Ph.D.
Referee: Tesařová Vendula, Ing. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55772
Keywords: produkční funkce;modelování;odhad;historický vývoj;diagnostické nástroje;ekonomická analýza
Keywords in different language: production functions;modeling;estimation;historical development;diagnostic tools;economic analysis
Abstract: Tato práce zkoumá modelování produkčních funkcí, zahrnující historický vývoj, tvary a klíčové ekonomické koncepty. Diskutuje krátkodobé a dlouhodobé rozdíly a řeší nedostatky produkčních funkcí, včetně kontroverzí kolem kapitálu a otázek udržitelnosti a endogenity. Jsou zde zkoumány diagnostické nástroje pro analýzu, jako jsou testy heteroskedasticity a autokorelace, a je provedena jejich aplikace na produkční funkce. Práce dále analyzuje modelování produkčních funkcí pomocí reálných dat a aplikuje teoretické koncepty, zejména se zaměřuje na modely Cobb-Douglas, CES a VES. Výsledky nabízejí podrobný pohled na vztah mezi vstupy a výstupy. Celkově práce poskytuje komplexní přehled o produkčních funkcích a jejich aplikaci v ekonomické analýze, což je přínosem k lepšímu porozumění optimalizace výrobních procesů a rozhodování v podnikovém prostředí. Důležitým zjištěním práce je, že zvolená produkční funkce má klíčový vliv na výsledky analýzy, což podtrhuje důležitost správného výběru modelu.
Abstract in different language: This study delves into the modeling of production functions, covering their historical evolution, various forms, and fundamental economic concepts. It explores both short-term and long-term distinctions while addressing the limitations of production functions, including debates surrounding capital and issues of sustainability and endogeneity. Diagnostic tools for analysis, such as tests for heteroskedasticity and autocorrelation, are examined and applied to production functions. Additionally, the study scrutinizes the modeling of production functions using real-world data and applies theoretical frameworks, with a specific emphasis on the Cobb-Douglas, CES and VES models. The findings provide a nuanced understanding of the relationship between inputs and outputs. Overall, this research offers a comprehensive insight into production functions and their relevance in economic analysis, contributing to enhanced comprehension of optimizing production processes and decision-making in business settings. A key revelation of this work is the pivotal influence of the chosen production function on analysis outcomes, underscoring the importance of model selection.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KMO)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diplomova_prace_Zabranova.pdfPlný text práce790,49 kBAdobe PDFView/Open
Zabranova_Lucie_v.pdfPosudek vedoucího práce123,19 kBAdobe PDFView/Open
Zabranova_Lucie_o.pdfPosudek oponenta práce224,71 kBAdobe PDFView/Open
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce38,7 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/55772

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.