Název: Predikce materiálových vlastností vzorků vyráběných procesem\\ válcování
Další názvy: Prediction of material properties of samples produced by the rolling process
Autoři: Papazian, Valentin
Vedoucí práce/školitel: Šmídl Luboš, Ing. Ph.D.
Oponent: Polák Filip, Ing.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55796
Klíčová slova: strojové učení;datová analýza;předzpracování dat;válcování;prediktivní analýza;učení s učitelem.
Klíčová slova v dalším jazyce: machine learning;data analysis;preprocessing;rolling;predictive analysis;supervised learning.
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá vývojem modelu pro efektivní predikci síly potřebné k válcování plechů, což je klíčový aspekt v procesu výroby kovových materiálů. Využívá metody strojového učení a provádí rozsáhlou analýzu dat, zkoumá různé algoritmy, včetně lineární regrese, k-Nearest Neighbors (kNN) a stromových metod. Data pro analýzu byla poskytnuta společností PT Solutions Worldwide (PTSW) a obsahují údaje z válcovny hliníku za studena. Přesné predikce mají za cíl nejen snížit výrobní náklady, ale také zvýšit kvalitu a konzistenci finálních produktů. Práce dále identifikuje potenciální směry pro budoucí výzkum, jako je testování modelů na rozšířených a diverzifikovaných datasetech nebo vytvoření ensemble modelů. Testování algoritmů strojového učení s různými předzpracováními dat odhalilo, že model kNN s logaritmickým předzpracováním dat je pro tuto specifickou úlohu nejvhodnější, dosahující MAPE 6.35 %. Tato studie přináší informace o integraci strojového učení do průmyslových procesů a nastiňuje možnosti jejich dalšího vývoje a optimalizace.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis focuses on the development of a predictive model for effectively forecasting the force required for rolling sheet metal, a key aspect in the production process of metallic materials. It utilizes machine learning methods and conducts extensive data analysis, examining various algorithms, including linear regression, k-Nearest Neighbors (kNN), and tree-based methods. The data for analysis was provided by PT Solutions Worldwide (PTSW). Accurate predictions aim not only to reduce manufacturing costs but also to enhance the quality and consistency of the final products. The work further identifies potential directions for future research, such as testing models on expanded and diversified datasets or creating ensemble models. Testing machine learning algorithms with various data preprocessing revealed that the kNN model with logarithmic data preprocessing is the most suitable for this specific task, achieving a MAPE of 6.35 %. This study provides insights into the integration of machine learning into industrial processes and outlines possibilities for their further development and optimization.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KKY)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Papazian.pdfPlný text práce2,34 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG-PolakF-291226.pdfPosudek oponenta práce60,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG-SmidlL-53843.pdfPosudek vedoucího práce60,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce39,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55796

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.