Title: Environmentální budování míru: analýza obsahu konceptu a jeho reálného naplňování
Authors: Tlustá, Sára
Advisor: Cabadová Waisová Šárka, Doc. PhDr. Ph.D.
Referee: Jurek Petr, PhDr. Mgr. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56642
Keywords: environmentální budování míru;vývoj;koncept;konflikt;životní prostředí;unep;management přírodních zdrojů
Keywords in different language: environmental peacebuilding;development;concept;conflict;environment;unep;natural resource management
Abstract: Environmentální budování míru je relativně mladý koncept, který se však rychle rozvíjí. Usiluje o propojení snah o usmíření znepřátelených stran s ochranou životního prostředí či přírodních zdrojů. Hlavním cílem mé diplomové práce je zmapovat vývoj konceptu budování environmentálního míru a počátky jeho praktické realizace. Tato práce je rozdělena do 5 hlavních kapitol, které obsahují podrobnější podkapitoly. Kapitoly se zabývají konceptualizací pojmů souvisejících s budováním environmentálního míru, vývojem vztahu mezi bezpečností a životním prostředím, analýzou současného stavu konceptu, UNEP a výhledy na budoucí vývoj praktické aplikace a vzorového modelu budování environmentálního míru.
Abstract in different language: Environmental peacebuilding is a relatively young concept, but rapidly evolving. It seeks to link reconciliation efforts between opposing actors with the protection of the environment or natural resources. The main goal of my diploma thesis is to map the development of the concept of environmental peacebuilding and the beginnings of its practical implementation. This thesis is divided into 5 main chapters, which include more detailed subchapters. The chapters deal with the conceptualisation of terms related to environmental peacebuilding, the evolution of the relationship between security and the environment, an analysis of the current state of the concept, the UNEP and perspectives for the future development of a practical application and sampled model of environmental peacebuilding.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KAP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DP-Sara Tlusta.pdfPlný text práce957,61 kBAdobe PDFView/Open
DP_ved_MV_Tlusta_Waisova.docxPosudek vedoucího práce128,42 kBMicrosoft Word XMLView/Open
Tlusta DP opo tisk.pdfPosudek oponenta práce176,1 kBAdobe PDFView/Open
tlusta.pdfPrůběh obhajoby práce215,02 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/56642

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.