Title: Formy nacionalismu v komunikaci ANO, ODS a SPD
Authors: Krátká, Karolína
Advisor: Naxera Vladimír, Doc. PhDr. Ph.D.
Referee: Rosůlek Přemysl, Doc. PhDr. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56646
Keywords: nacionalismus;nativismus;ano;ods;spd;rasismus;xenofobie;populismus;islamofobie;radikální pravice;facebook
Keywords in different language: nationalism;nativism;ano;ods;spd;racism;xenophobia;populism;islamophobia;radical right;facebook
Abstract: Diplomová práce se zaměřuje na nativismus, jakožto formu nacionalismus. Je popsána problematika související s definicemi, jež je založená primárně na tom, jaký ideologický prvek v nativismus převládá. V práci jsou proto více rozebrány tyto fenomény, aby mohlo být v analýze ukázáno, který z těchto konceptů v komunikaci jednotlivých aktérů převládá, přičemž k tomuto posouzení byla zvolena typologie od autorů J. Kešiće a J. W. Duwendyak. Aby bylo možné určit, který výrok lze považovat za nativistický a o jaký typ nativismu se jedná, byl sestaven kódovací systém. U jednotlivých politických aktérů jsem kromě převládajících typů zkoumala míru výskytu nativistické rétory ve facebookové komunikaci. Téma nativismu je relevantní studovat, vzhledem k tomu, že se jedná o ideologii, která je základní pro populistickou radikální pravici, jež v posledních letech zaznamenala nárůst volební podpory napříč všemi státy Evropy.
Abstract in different language: The thesis focuses on nativism as a form of nationalism. Issues related to definition are described, which is primarily based on what ideological element is prevalent in nativism. Therefore, the thesis discusses these phenomena more in order to be able to show in the analysis which of these concepts prevails in the communication of the different actors, and the typology by J. Kešić and J. W. Duwendyak was chosen for this assessment. In order to determine which utterance can be considered nativist and which type of nativism it is, a coding system was constructed. For each political actor, in addition to the predominant types, I examined the degree of nativist rhetoric in Facebook communication. The topic of nativism is relevant to study given that it is an ideology that is fundamental to the populist radical right, which has seen a surge in electoral support across all European countries in recent years.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KAP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diplomova prace-Nativismus-Kratka.pdfPlný text práce864,65 kBAdobe PDFView/Open
Kratka_DP_ved.pdfPosudek vedoucího práce400,98 kBAdobe PDFView/Open
Kratka-DP-opo.docxPosudek oponenta práce127,88 kBMicrosoft Word XMLView/Open
kratka.pdfPrůběh obhajoby práce187,1 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/56646

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.