Název: | Superpotraviny ve výživě |
Další názvy: | Superfoods in nutrition |
Autoři: | Bouzková, Kateřina |
Vedoucí práce/školitel: | Svoboda Michal, PhDr. Mgr. Ph.D. |
Oponent: | Klimtová Václava, Mgr. |
Datum vydání: | 2019 |
Nakladatel: | Západočeská univerzita v Plzni |
Typ dokumentu: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/39065 |
Klíčová slova: | superpotraviny;funkční potraviny;živiny;výživa;nemoci;antioxidanty |
Klíčová slova v dalším jazyce: | superfoods;functional foods;nutrients;nutrition;diseases;antioxidants |
Abstrakt: | Tato bakalářská práce se zabývá superpotravinami (funkčními potravinami) ve výživě. Bakalářská práce má 4 kapitoly a je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem práce je co nejlépe charakterizovat funkční potraviny. Teoretická část se zaměřuje na historii, legislativu a co nejpřesněji charakterizuje pojem funkční potraviny. Dále se zabývá jednotlivými účinnými složkami, které funkční potraviny obsahují ve velkém množství - vláknina, minerální látky, vitamíny, antioxidanty, antikarcinogeny, probiotika, prebiotika a synbiotika. Detailně popisuje jednotlivé funkční potraviny regionální a exotické (borůvky, česnek a cibule, vlašské ořechy, avokádo, chia semínka, bobule goji a bobule acai) a také popisuje, před kterými nemocemi nás mají funkční potraviny chránit. Praktická část za pomoci dotazníkového šetření zjišťuje, jaké teoretické poznatky respondenti o funkčních potravinách mají a zda se tyto poznatky promítají do praxe dotazovaných. |
Abstrakt v dalším jazyce: | This bachelor's thesis deals with the subject of superfoods (functional foods) in nutrition. My bachelor's thesis consists of four chapters and is divided into the theoretical and the practical part. The aim of this thesis is to characterize superfoods in detail. The theoretical part focuses on history, legislation and explains the concept of functional food as accurately as possible. Furthermore, it deals with the single active components that functional foods contain in large quantities - fiber, minerals, vitamins, antioxidants, anticarcinogens, probiotics, prebiotics and synbiotics. It describes in detail the functional regional and exotic foods (blueberries, garlic and onions, walnuts, avocados, chia seeds, goji berries and acai berries) and also determines the diseases that functional foods should protect us from. The practical part, using a questionnaire survey, investigates the theoretical knowledge of respondents about functional foods and whether these experiences are reflected in the practice of these respondents. |
Práva: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Vyskytuje se v kolekcích: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPS) |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
BP - Superpotraviny ve vyzive.pdf | Plný text práce | 807,33 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Bouzkova_oponent.pdf | Posudek oponenta práce | 356,79 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Bouzkova_vedouci.pdf | Posudek vedoucího práce | 378,63 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Bouzkova_obhajoba.pdf | Průběh obhajoby práce | 214,97 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/39065
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.