Title: Superpotraviny ve výživě
Other Titles: Superfoods in nutrition
Authors: Bouzková, Kateřina
Advisor: Svoboda Michal, PhDr. Mgr. Ph.D.
Referee: Klimtová Václava, Mgr.
Issue Date: 2019
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39065
Keywords: superpotraviny;funkční potraviny;živiny;výživa;nemoci;antioxidanty
Keywords in different language: superfoods;functional foods;nutrients;nutrition;diseases;antioxidants
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá superpotravinami (funkčními potravinami) ve výživě. Bakalářská práce má 4 kapitoly a je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem práce je co nejlépe charakterizovat funkční potraviny. Teoretická část se zaměřuje na historii, legislativu a co nejpřesněji charakterizuje pojem funkční potraviny. Dále se zabývá jednotlivými účinnými složkami, které funkční potraviny obsahují ve velkém množství - vláknina, minerální látky, vitamíny, antioxidanty, antikarcinogeny, probiotika, prebiotika a synbiotika. Detailně popisuje jednotlivé funkční potraviny regionální a exotické (borůvky, česnek a cibule, vlašské ořechy, avokádo, chia semínka, bobule goji a bobule acai) a také popisuje, před kterými nemocemi nás mají funkční potraviny chránit. Praktická část za pomoci dotazníkového šetření zjišťuje, jaké teoretické poznatky respondenti o funkčních potravinách mají a zda se tyto poznatky promítají do praxe dotazovaných.
Abstract in different language: This bachelor's thesis deals with the subject of superfoods (functional foods) in nutrition. My bachelor's thesis consists of four chapters and is divided into the theoretical and the practical part. The aim of this thesis is to characterize superfoods in detail. The theoretical part focuses on history, legislation and explains the concept of functional food as accurately as possible. Furthermore, it deals with the single active components that functional foods contain in large quantities - fiber, minerals, vitamins, antioxidants, anticarcinogens, probiotics, prebiotics and synbiotics. It describes in detail the functional regional and exotic foods (blueberries, garlic and onions, walnuts, avocados, chia seeds, goji berries and acai berries) and also determines the diseases that functional foods should protect us from. The practical part, using a questionnaire survey, investigates the theoretical knowledge of respondents about functional foods and whether these experiences are reflected in the practice of these respondents.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP - Superpotraviny ve vyzive.pdfPlný text práce807,33 kBAdobe PDFView/Open
Bouzkova_oponent.pdfPosudek oponenta práce356,79 kBAdobe PDFView/Open
Bouzkova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce378,63 kBAdobe PDFView/Open
Bouzkova_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce214,97 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/39065

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.