Title: | Superpotraviny ve výživě |
Other Titles: | Superfoods in nutrition |
Authors: | Bouzková, Kateřina |
Advisor: | Svoboda Michal, PhDr. Mgr. Ph.D. |
Referee: | Klimtová Václava, Mgr. |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/39065 |
Keywords: | superpotraviny;funkční potraviny;živiny;výživa;nemoci;antioxidanty |
Keywords in different language: | superfoods;functional foods;nutrients;nutrition;diseases;antioxidants |
Abstract: | Tato bakalářská práce se zabývá superpotravinami (funkčními potravinami) ve výživě. Bakalářská práce má 4 kapitoly a je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem práce je co nejlépe charakterizovat funkční potraviny. Teoretická část se zaměřuje na historii, legislativu a co nejpřesněji charakterizuje pojem funkční potraviny. Dále se zabývá jednotlivými účinnými složkami, které funkční potraviny obsahují ve velkém množství - vláknina, minerální látky, vitamíny, antioxidanty, antikarcinogeny, probiotika, prebiotika a synbiotika. Detailně popisuje jednotlivé funkční potraviny regionální a exotické (borůvky, česnek a cibule, vlašské ořechy, avokádo, chia semínka, bobule goji a bobule acai) a také popisuje, před kterými nemocemi nás mají funkční potraviny chránit. Praktická část za pomoci dotazníkového šetření zjišťuje, jaké teoretické poznatky respondenti o funkčních potravinách mají a zda se tyto poznatky promítají do praxe dotazovaných. |
Abstract in different language: | This bachelor's thesis deals with the subject of superfoods (functional foods) in nutrition. My bachelor's thesis consists of four chapters and is divided into the theoretical and the practical part. The aim of this thesis is to characterize superfoods in detail. The theoretical part focuses on history, legislation and explains the concept of functional food as accurately as possible. Furthermore, it deals with the single active components that functional foods contain in large quantities - fiber, minerals, vitamins, antioxidants, anticarcinogens, probiotics, prebiotics and synbiotics. It describes in detail the functional regional and exotic foods (blueberries, garlic and onions, walnuts, avocados, chia seeds, goji berries and acai berries) and also determines the diseases that functional foods should protect us from. The practical part, using a questionnaire survey, investigates the theoretical knowledge of respondents about functional foods and whether these experiences are reflected in the practice of these respondents. |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Appears in Collections: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPS) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BP - Superpotraviny ve vyzive.pdf | Plný text práce | 807,33 kB | Adobe PDF | View/Open |
Bouzkova_oponent.pdf | Posudek oponenta práce | 356,79 kB | Adobe PDF | View/Open |
Bouzkova_vedouci.pdf | Posudek vedoucího práce | 378,63 kB | Adobe PDF | View/Open |
Bouzkova_obhajoba.pdf | Průběh obhajoby práce | 214,97 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/39065
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.