Title: Srovnávací analyza českých a ruských přisloví a frazeologizmů, jejich frekvence používání v současné společnosti (Sociolingvistický výzkum s využitím dotazníkových metod a slovníkových rešerší)
Other Titles: Comparative analysis of Czech and Russian proverbs and idioms, their frequency of use in modern society (Sociolinguistic research using questionnaire methods and dictionary researches)
Authors: Kopysova, Kristina
Advisor: Korostenski Jiří, Doc. Mgr. CSc.
Referee: Němcová Bohuslava, Mgr. Ph.D.
Issue Date: 2018
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/46835
Keywords: přísloví;frazeologizmů
Keywords in different language: proverbs;idioms
Abstract: Hlavním cílem této bakalářské práce je dozvědět se, jak často se používájí vybraná přísloví a frazeologizmy, jak chápan jejich význam. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí, první část je věnovaná teorii a druhá část praktickému užití frazeologizmů a přísloví. Teoretická část bakalářské práce je věnována základním pojmům, co je frazeologizmus, co je přísloví. Také teoretická část je věnována historii přísloví a frazeologizmů. Praktická část se zabývá původem přísloví a frazeologizmů, vztahy mezi českými frazeologizmy a přísloví a jejich ruskými ekvivalenty. Tato část je zakončena dotazníkovým socioligvistickým výzkumem, který byl předložen studentům prvního, druhého a třetího ročníku bakalářského oboru Cizí jazyky pro komerční praxi v kombinaci angličtina ruština.
Abstract in different language: The main aim of this bachelor's thesis is to find out, how often selected proverbs and idioms are used, how their meaning is understood. The work is divided into two main parts, the first part is devoted to theory and the second part is about the practical use of idioms and proverbs. The theoretical part of the thesis is devoted to the basic concepts, what is idiom, what is proverb. Also the theoretical part is devoted to the history of proverbs and idioms. The practical part deals with the origin of the proverb and idiom, relations between the Czech idioms and proverbs and their Russian equivalents. This section concludes with a questionnaire research, which was presented to the students of the first, second and third year of the bachelor's degree, Foreign languages for commercial practice in the combination English Russian.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kopysova.pdfPlný text práce272,12 kBAdobe PDFView/Open
K. Kopysova.docPosudek vedoucího práce14,5 kBMicrosoft WordView/Open
kopysova - oponent - scan.pdfPosudek oponenta práce644,11 kBAdobe PDFView/Open
Kopysova_0.pdfPrůběh obhajoby práce1,08 MBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/46835

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.